Monday, August 14, 2017

Tom kha soep met shiitake
Deze lekkere Thaise soep proefde ik al een jaar terug bij een restaurant en ik vond hem zo lekker dat ik hem wilde namaken. Nu is dat er eindelijk van gekomen en heb ik nog een paar aanpassingen gemaakt waardoor hij nóg lekkerder is. Deze kruidige soep zit bomvol vitaminen en niet alleen hartstikke gezond, maar ook nog eens helemaal vegan! Lees snel verder voor het recept.

Ingrediënten voor 4 personen:

700 à 800 ml groentebouillon
400 ml kokosmelk
Een courgette
Een zakje shiitakes
Drie lente uitjes
Een gewone ui of sjalot
Een halve limoen
Stukje verse gember
Twee teentjes knoflook
Lepel citroengraspoeder (ook wel sereh genoemd)
Soja sesam woksaus (ongeveer 1/3 van een flesje)

1. Pers de knoflook, snij de schil van de gember en snij deze dan fijn. Snij de lente uitjes en de gewone ui in kleine stukjes, voeg de citroengraspoeder toe en bak dit allemaal in een soeppan met wat olie voor een paar minuutjes.
2.  Snij de courgette in kleine blokjes en shiitake in dunne reepjes. Wok deze samen met de tauge in de soja sesam woksaus voor ongeveer vijf minuutjes totdat de groenten redelijk gaar zijn.
3. Maak de groentebouillon en giet deze samen met het sap van de halve limoen en de kokosmelk in de pan. Laat ongeveer tien minuten verwarmen, het hoeft niet te koken aangezien de bouillon al warm is en de groenten al gaar zijn. Voeg peper en zout naar smaak toe.

Dat was het! Ik vind dit een heerlijke soep, het zelf maken was een beetje een experimentje maar het is hartstikke goed uitgepakt. Door de gember en de citroengras krijgt het een lekkere kruidige smaak, maar niet te scherp. Ik kan zelf namelijk heel slecht tegen scherp eten, haha. Deze hoeveelheden zijn genoeg voor 4 personen, of voor 3 personen en dan kan je de volgende dag nog een kommetje voor de lunch nemen.

Ik ga deze soep zeker nog vaak maken en ik hoop natuurlijk dat jullie dat ook gaan doen!  

No comments:

Post a Comment