Wednesday, December 6, 2017

Vegan carrot cake met citroenbotercrème en karamel pecannoten


















Daar is hij dan, het recept voor deze superlekkere vegan carrot cake! Ik denk dat dit tot nu toe de lekkerste vegan taart is die ik heb gemaakt. Hij is verwarmend door de speculaaskruiden, walnoten en rozijnen, maar de frisse citroen/limoen botercrème is lekker zoet en past er perfect bij. Afgetopt met pecannoten met gezouten karamel, waar je je vingers bij aflikt! Vaak post ik na een keer al het recept, maar met deze taart wou ik nog even wachten om het recept te verbeteren. En dat is nu dus zeker gelukt, want deze taart is bij iedereen een hit. Kijk snel mee naar het recept!


Ik poste deze foto op Instagram en het bleek al dat er veel vraag was naar een recept. Die wil ik jullie natuurlijk niet onthouden, want deze taart is heerlijk en niet zo moeilijk te maken. En het mag ook gezegd worden, dat hij er echt als een plaatje uit ziet. Veel bakplezier!

Ingrediënten

Voor het beslag
250g bloem
1 theelepel (wijnsteen)bakpoeder
1 theelepel Baking Soda
Snufje zout
Eetlepel speculaaskruiden*
150 gram kleingesneden/geraspte wortel
300g bruine basterdsuiker
2 eetlepels gebroken lijnzaad**
250 ml amandelmelk
120 ml olijfolie
1 theelepel vanille extract
1 eetlepel appelciderazijn
100 gram gehakte walnoten
140 gram rozijnen

Voor de botercrème
300 gram poedersuiker
100 gram boter
1 theelepel vanille extract
2 eetlepels Appelciderazijn
Sap van 1 citroen en 1 limoen
Eetlepel citroenextract/druppel citroenolie

Voor de gezouten karamel pecannoten
10-15 pecannoten
Eetlepel agavesiroop
Eetlepel bruine suiker
Eetlepel boter
Theelepel kaneel
Flinke snuf zout

*Kan ook met een theelepel nootmuskaat en twee theelepels kaneel
 ** Te koop bij bijna alle supermarkten in het bio vak








Bereidingswijze

Voor de cake

1. Verwarm de oven op 190 graden. 
2. Meng de droge ingrediënten met elkaar in een kom, namelijk de bloem, bakpoeder, baking soda, speculaaskruiden en een snufje zout. Voeg dan de bruine basterdsuiker toe en meng dit.
3. Om de Flax seed eggs te maken, voeg je 6 eetlepels kokend water toe aan 2 eetlepels lijnzaad. Laat dit een paar minuutjes staan. Dit vervangt het ei in dit recept.
4. Voeg de natte ingrediënten toe: de olijfolie, vanille extract en appelciderazijn. Voeg zoveel amandelmelk toe totdat het een glad mengsel is: dit was bij mij 250 ml, maar dat kan ook iets meer of minder zijn.   
5. Voeg je Flax seed egg toe en meng het mengsel goed met een garde of mixer op lage (!) stand. 
6. Voeg als laatste de walnoten, rozijnen en wortel toe.
7. Vet een bakvorm van 20 cm in, leg er een bakpapier in en giet de helft van het mengsel in de bakvorm en bak deze een halfuur. Laat deze even afkoelen, haal de cake eruit, vet hem opnieuw in en leg er een nieuw bakpapier in. Bak de andere helft op dezelfde manier. Bak hem echt in twee keer of in twee vormen, want daar is de baktijd op afgesteld, hij zal niet goed gaar worden als je hem in een keer in een grote bakvorm wil bakken. 

Voor de botercrème

1. Mix de boter zacht en zonder klontjes. 
2. Voeg dan de poedersuiker, citroen & limoensap, vanille extract en appelciderazijn toe.
3. Mix het een paar minuten totdat het een luchtige botercrème is geworden.

Voor de gezouten karamel pecannoten

1. Smelt de boter in een koekenpan op een laag vuurtje.
2. Voeg de suiker en agavesiroop toe. Wacht totdat het langzaam een bruine karamelkleur krijgt. 
3. Voeg de pecannoten, kaneel en een flinke snuf zout toe. Roer met een pannenlikker de pecannoten goed door de karamel heen.
4. Haal de pecannoten uit de pan en leg ze individueel op een bord om hard te worden en af te koelen. De karamel wordt hard dus zorg dat je ze goed uit elkaar legt, anders heb je een soort pindarots idee en krijg je ze niet meer los!   

Nadat alles is voorbereid, kan de taart in elkaar gezet worden. Begin met de eerste helft van de cake en leg hier een laag botercrème op. Leg dan de bovenste helft hierop en verdeel de botercrème over de bovenkant en zijkant. Maak de taart af met de gezouten karamel pecannoten. Zorg dat deze goed afgekoeld zijn, want iets warms op een koude botercrème leggen werkt niet, dan gaat de botercrème gegarandeerd smelten.  



















En klaar is hij! Als je hem even in de koelkast zit wordt de botercrème wat harder en is de taart makkelijker aan te snijden. Hij blijft maximaal 4-5 dagen goed in de koelkast. Op de foto lijkt het alsof er weinig botercrème tussen de twee lagen zit, maar dit is wel het geval hoor. Terwijl ik dit typ eet ik het allerlaatste stukje op, en denk ik stiekem alweer na over wanneer ik hem weer ga maken...

 Laat me het vooral weten of jij deze carrot cake gaat maken!

2 comments: