Tuesday, January 23, 2018

Vegan frambozen citroen cheesecake
Ik geloof niet dat er ooit zo snel een van mijn taarten op is gegaan als deze. Nog geen twee dagen hield hij het vol in de koelkast, dat zegt denk ik genoeg over hoe lekker hij is! Dit is pas de tweede keer dat ik een vegan cheesecake heb gemaakt, maar ik durf te zeggen dat het een van de lekkerste taarten is die ooit heb gemaakt. De combinatie van de nootjes op de bodem, de romige citroenlaag en de zoete frambozen is echt geweldig. Lees snel verder voor het recept!


Ingrediënten 

Voor de bodem
180 gram (1,5 cup) ongebrande amandelen
50 gram (iets meer dan 1/4 cup) blanke rozijnen
20 gram (1/4 cup) geraspte kokos
1 eetlepel zachte kokosolie
1 eetlepel water


Voor de citroen vulling
300 gram (2 cups) ongebrande cashewnoten, geweekt voor ten minste 4 uur
60 mililiter (1/4 cup) amandelmelk
80 mililiter (1/3 cup) citroensap
80 mililiter (1/3 cup) vloeibare kokosolie
80 mililiter (1/3 cup) agavesiroop
1 theelepel vanille extract

Voor de frambozen puree
1 pakje (2 cups) bevroren frambozen 
80 milliliter (1/3 cup) agavesiroop
1 eetlepel vloeibare kokosolie

Bereidingswijze

Bekleed een springvorm met bakpapier, ik gebruik een ronde van 26 cm maar kleiner kan ook. Meng alle ingrediënten voor de bodem in een keukenmachine of blender tot het een kruimeldeeg consistentie heeft. Het gaat het handigst in een van deze twee omdat de ingrediënten dan gehakt worden, met een staafmixer pureer je ze en dat zorgt voor een andere structuur. Druk met je vingers aan in de springvorm en zet in de koelkast.   

Meng alle ingrediënten van de citroenlaag met een staafmixer tot een romige massa. Giet bovenop de bodem en laat opstijven totdat het stevig aanvoelt. Ik raad aan om hem minstens een uur in de koelkast te zetten, voordat de frambozen laag eroverheen gaat.

Pureer de ingrediënten voor de frambozen puree tot een saus en giet over de taart heen. Laat de taart opstijven voordat je hem aansnijdt, een hele nacht is het beste, maar minimaal 2 uur is voldoende wanneer je de taart dezelfde dag wilt eten. Versier de taart eventueel nog met vers fruit.

Nog een paar opmerkingen:
- De cashewnoten moeten echt minimaal 4 uur geweekt worden in water, anders zullen ze niet zacht worden en zal je geen romige middenlaag krijgen.
-  Deze taart is rauw en vrij van geraffineerde suikers. Echter zit er wel agavesiroop in en bevatten noten veel calorieën, dus beslis voor jezelf of je dit een gezonde taart wilt noemen. Ik ben zelf van mening dat je taart eet als traktatie en niet voor ontbijt etc. dus ik laat helemaal aan jou over hoe dit in jouw levensstijl past.
-  Deze zelfde taart kan je natuurlijk ook maken met blauwe bessen, bramen, kersen of een ander soort fruit. Ik zou zeggen: probeer vooral leuke combinaties uit! 

Ik vond deze taart enorm lekker en ik ga hem binnenkort weer maken voor mijn zusjes verjaardag. Citroen en framboos zijn hele toegankelijke smaken, dus de meeste mensen zullen deze taart vast net zo lekker vinden als dat wij hem vonden! Mocht je een van mijn recepten hebben gemaakt, dan hoor ik dat heel graag in de comments of via mijn Instagram pagina (@sarahherforth). Veel bakplezier!

1 comment: