Wednesday, April 11, 2018

Vegan pulled ''pork'' van jackfruit met coleslaw



Ik kon niet wachten om dit recept met jullie te delen, want dit recept is zoals jullie van mij gewend zijn, heel makkelijk en ontzettend lekker. Jackfruit is relatief onbekend in Nederland, maar daar komt langzaamaan verandering in. Gelukkig maar, want je kan er hele lekkere vleesvervangers van maken! In dit recept maak ik een soort pulled pork met barbecuesaus van jackfruit, die ik in een wrap stop met zelfgemaakte coleslaw.



Jackfruit is een grote vrucht uit Azië, ook wel nangka genoemd. Ze zijn ontzettend groot en stinken enorm, gelukkig heb je daar geen last van wanneer je ze in Nederland komt, want je koopt ze hier gewoon in een blikje. De laatste paar jaar is de vrucht bekend geworden als vleesvervanger omdat het een draadjesstructuur heeft. Doordat er niet veel smaak aan jackfruit zelf zit, kan het makkelijk de smaak van kruiden opnemen. Het is wel belangrijk om jonge jackfruit te nemen, omdat de rijpe versie heel zoet is.

Ingrediënten voor 3 personen

Pulled jackfruit
2 blikken young green jackfruit
3 teentjes knoflook
1 ui
250 ml groentebouillon
40 ml barbequesaus
2 theelepels paprikapoeder
1/4 theelepel rode peper
1 theelepel komijnzaad
1 theelepel korianderpoeder
Peper en zout

Coleslaw
200 gram wortel
Halve chinese kool
3 handjes rozijnen
2 eetlepels (soya)yoghurt
2 eetlepels (vegan) mayonaise
1 limoen

Overig
Wraps, reken 2 a 3 per persoon
Extra groente naar keuze, zoals mais en bonen



Bereidingswijze van de pulled jackfruit

1. Verwarm de oven op 200 graden. Laat de jackfruit even uitlekken en was ze in koud water. Snijdt dan het harde driehoekje van elk stuk af, en trek met je handen de stukjes uit elkaar zodat je al een soort draadjes structuur krijgt.
2. Verwarm een eetlepel olie in de koekenpan en fruit hierin de ui. Voeg de knoflook toe en laat even mee bakken.
3. Voeg de jackfruit toe, samen met de paprikapoeder, peper, komijn en koriander. Roer dit goed door en voeg dan de bouillon toe. Laat sudderen totdat de bouillon is opgenomen.
4. Leg de jackfruit op een met bakpapier beklede bakplaat, een braadslede of een ovenschaal. Doe ze voor 15 minuten in de oven.
5. Haal de jackfruit uit de oven, meng de barbecuesaus erdoorheen en doe ze nog eens 15 minuten in de oven.

Bereidingswijze van de coleslaw
1. Was en snijdt de kool in kleine stukjes. Snijdt de wortels julienne (in hele dunne reepjes).
2. Meng de mayonaise met de soja yoghurt en het limoensap.  
3. Meng de groente met de dressing en de rozijnen. Zet voor minstens 10 minuten in de koelkast zodat de smaak extra lekker wordt.

Besmeer een wrap met wat mayo, leg er de coleslaw op, daarna de groente die je hebt gekozen en tot slot een berg van de pulled jackfruit.  

Een paar opmerkingen over het recept: Ik vind het zelf erg lekker om de jackfruit samen met de coleslaw in een wrap te eten zoals in dit recept, maar je kan het natuurlijk voor van alles gebruiken. Doe ze bijvoorbeeld in taco's, of wat dacht je van een topping op nacho's? De pulled jackfruit doet het ook erg goed op een pistolet of ander broodje. Als je echt culinair wil doen kan je ook nog eens je eigen barbecuesaus maken. Tot slot kan je ook variëren met de kruiden, deze variant is niet zo pittig, maar je kan uiteraard meer peper toevoegen. 

Ik hoop dat ik jullie heb geïnspireerd met dit recept om vaker plantaardig te eten! Deze wraps zijn makkelijk en heel lekker, en daarnaast hebben ze ook die bbq smaak die je misschien wel wat mist als je vega(n) eet. 

No comments:

Post a Comment