Thursday, April 2, 2020

Tips en tricks voor tweedehands kleding kopen



Ik schreef eerder al een uitgebreid artikel over waarom je je überhaupt druk zou maken over duurzamere kleding. Dat artikel kan je hier lezen, maar de verkorte samenvatting is: de kledingindustrie is verwoestend voor mens en milieu. Maar door tweedehands kleding te kopen, draag je hier in mindere mate aan bij. Nu weet ik dat tweedehands winkelen toch iets meer een handleiding nodig heeft dan als je in de reguliere winkels koopt. Waar ga je heen en wat zijn de tips en tricks die ervoor zorgen dat je slaagt? Daarom deel ik vandaag mijn tips om makkelijk tweedehands kleding te kopen!

Kringloopwinkels
Er is een groot geheim voor slagen bij de kringloopwinkel voor tweedehands kleding, en dat is de mindset waarmee je de kringloopwinkel binnenloopt. Die maakt of breekt hoe jij naar de kleding daar kijkt. Als je een specifiek item zoekt, zoals een wit shirt dat precies lijkt op die van jou die kapot is gegaan, is de kans niet zo groot dat je gaat slagen bij een kringloopwinkel. Hetzelfde gaat voor de termijn waarmee je dat kledingstuk wilt vinden. Als je per se iets wilt voor een feestje vanavond, moet je maar net geluk hebben met het assortiment op dat moment. Je moet maar net een kledingstuk vinden dat precies aan jouw eisen voldoet en jou goed past. Of dat gaat lukken heeft alles te maken met de manier waarop kringloopwinkels werken: ze zijn vaak compleet afhankelijk van donaties van mensen, die items in maar één maat doneren. Je kan hier dus niet even een andere maat pakken als het niet past, zoals dat bij grote ketens wel makkelijk kan. Kortom: zoek je iets heel specifieks of binnen een korte termijn, dan zou ik eerder een app zoals United Wardrobe raadplegen, omdat je hier goed op een specifiek item kunt zoeken. 

Het fijnste is dus om met een open mindset de kringloopwinkel binnen te lopen en te gaan schatzoeken! Want juist die uniekheid van de items die er hangen, maakt kringloopshoppen onwijs spannend. Je weet totaal niet wat er zal hangen en of je iets tegenkomt dat precies in jouw straatje ligt. Zo vond ik in een kringloop waar normaal wat meer oude kleding hangt die minder mijn smaak is, ineens een holografische glitterjurk die perfect was voor een feestje! Ik houd er dan ook van om lekker te struinen in de kringloop en te zien wat ik tegenkom. Het voordeel van de kringloop is dan ook echt dat je kleding vind in alle stijlen. Daarnaast hangt er vaak maar een klein prijskaartje aan de kleding in de kringloop, wat het shoppen van duurzamere kleding erg toegankelijk maakt.



Links: t-shirt tweedehands, blazer en spijkerrokje via United Wardrobe. Rechts: Blouse tweedehands, spijkerbroek vintage

Apps zoals United Wardrobe
Er zijn tegenwoordig ook veel apps die tweedehands kleding verkopen, zoals United Wardrobe en Vinted. Die eerste gebruik ik zelf heel veel en kan ik dus goed mijn ervaringen over vertellen. Het grote voordeel van deze app vind ik echt dat je super makkelijk kunt filteren op maat, kleur en soort kledingstuk. Je hoeft geen grote kledingrekken vol af te struinen, maar je kan direct op zoek naar een specifiek item wat je in gedachten hebt. Ook kun je filteren op prijs, wat ervoor zorgt dat je geen fantastisch item ziet dat ver boven je prijsrange ligt. Een ander heel groot voordeel is dat je letterlijk alle merken en items voorbij ziet komen. Ook kleding die normaal in de Mango of Zara hangt zie je hier. Ideaal wanneer je wel met de modetrends mee wilt gaan, maar dit soort ketens niet wilt ondersteunen. Ik gebruik United Wardrobe dan ook graag wanneer ik naar een specifiek item op zoek ben, zoals een spijkerrokje of een jumpsuit. Ik kan snel filteren op mijn maat en op prijs waardoor ik snel vind wat ik zoek!     

Wat wel minder is aan United Wardrobe, is dat er kledingwinkels bijzitten die deze app gebruiken om hun assortiment op een andere manier te verkopen. En dat is natuurlijk precies waarom je op deze app gaat: om dit soort winkels, die vaak werken met vervuilende materialen en uitgebuite werkers, NIET te steunen. Gelukkig kan je deze er relatief makkelijk uit pikken, omdat zij items in meerdere kleuren en maten aanbieden. Iets anders om in gedachten te houden bij dit soort apps is dat je de items natuurlijk niet kan passen. Contact opnemen met de verkoper is wel erg makkelijk, dus even checken naar de precieze afmetingen van het beoogde kledingstuk zou ik zeker aanraden.   

Broek via vintagewinkel Episode, shirt en bril uit tweedehandswinkel, spijkerjas vintage uit London

Vintage winkels
Tot slot zijn vintage winkels ook een goede optie wanneer je op zoek bent naar mooie tweedehands kleding. Het fijne aan vintage winkels is dat iemand anders al een selectie heeft gemaakt van mooie kledingstukken en dat je minder ‘rommel’ tegenkomt. Daarnaast is de kleding vaak in een bepaalde stijl (vintage is immers vooral jaren 80 en 90), dus als dat is wat je leuk vind zit je helemaal goed. Ik ga zelf graag voor broeken naar vintage winkels, omdat er veel lossere, high waisted broeken te vinden zijn, wat een fit is die ik zelf prettig vind. Ook houd ik erg van de stijl van vintage shirts en jurkjes. Vaak zijn de items die in dit soort winkels hangen ook van goede kwaliteit en minder afgedragen dan in een tweedehands winkel.

Tegelijkertijd kan dit voor sommige mensen vintage winkels ook minder aantrekkelijk maken: je vind dus echt alleen die specifieke vintage stijl die je maar net moet liggen. Het is dus een veel minder breed assortiment dan in de kringloopwinkel of een app zoals United Wardrobe. Daarnaast hangt er ook een prijskaartje aan vintage shoppen: items onder een paar tientjes zal je niet snel vinden. Tot slot kun je ook vraagtekens zetten bij de duurzaamheid van dit soort winkels. Vintage kleding is namelijk een echte handel geworden, waar inkopers de hele wereld rondreizen om nieuwe vintage items te scoren voor hun winkels. De kans is dus dat dat hippe vintage item uit een loods komt aan de andere kant van de wereld, die met nogal vervuilend vervoer jou kant op is gekomen. Doordat vintage kleding heel populair is geworden in korte tijd, dreigt de handel hierin net zo vervuilend te worden als de fast fashion industrie. Vintage kleding is onderaan de streep alsnog duurzamer dan de fast fashion kleding, maar wellicht niet de meest duurzame optie uit dit rijtje.  

Dit zijn de drie plekken waar ik graag tweedehands kleding scoor, inclusief de voordelen en valkuilen hiervan. Ik hoop dat wanneer je voor kleding gaat shoppen, je in je achterhoofd houdt dat deze opties er ook nog zijn. En mocht je nog andere tips rondom tweedehands kleding hebben, hoor ik dat heel graag!   

No comments:

Post a Comment