Tuesday, February 1, 2022

Vegan kimchi burgers met rokerige whiskeyglazuur en kimchimayo

Kimchi, gefermenteerde pittige Koreaanse kool, is op zichzelf al fantastisch lekker. Maar toen ik het in een restaurant at op een vegan burger met een whiskeyglazuur, wist ik echt niet wat ik proefde! Ik ben thuis aan de kook gegaan om zelf ook de ultieme vegan burger met kimchi te maken. Het werd deze burger met een rokerige, pittige whiskey glazuur, vegan kaas, zelfgemaakte kimchi en natuurlijk kimchi mayo. Lekker met een goed glas whiskey of een biertje erbij!

Kimchi is de ster van dit gerecht. Voor wie niet bekend is hiermee: het is een mengsel van verschillende gefermenteerde groentes zoals wortel, kool, lente-ui en rettich. Dit is gemixt met Koreaanse chilipoeder, iets zoets (zoals appel of suiker) en soms ook miso. Je laat het fermenteren waardoor het gaat bubbelen en het krijgt dan zijn kenmerkende friszure smaak. Je kan het vervolgens gebruiken als bijgerecht, of in pannenkoeken, op tosti's en dus als burger topping! 

Je kan kimchi kant en klaar kopen in de biologische supermarkt of bij Aziatische supermarkten. Van origine zit er vaak vissaus in, daarom zijn veel kant en klare kimchi's vaak niet vegan, let daar dus even op. Ik maak het daarom liever zelf, ook omdat dat goedkoper is en omdat ik het een stuk lekkerder vind. Er zijn online heel veel verschillende varianten te vinden van het traditionele recept. Zelf vind ik die met miso erin vaak het lekkerst. Dit recept van The Foodie Takes Flight is zeker een aanrader, hier staan ook tips en tricks in over het maken van kimchi! Ik gebruik bijvoorbeeld normaal reguliere chilivlokken in plaats van Koreaans chilipoeder; kijk maar eens naar het verschil in kleur in de kimchi bovenaan dit recept met Koreaans chilipoeder, en de foto onderaan dit recept met chilivlokken. Ik raad je vooral aan om zelf een kimchirecept te kiezen wat je lekker vindt, en om dit burgerrecept aan te passen aan hoe spicy jouw kimchi al is. Goed, tijd om aan de slag te gaan!


Ingrediënten (voor twee burgers)

Voor de burgers

  • 3 eetlepels kimchi 
  •  2 veganistische verse burgers*
  •  2 burgerbroodjes*
  •  3 eetlepels mayonaise
  •  2 plakjes vegan kaas
  • 1 theelepel chilivlokken
  •  2 eetlepels kimchi sap*
  •  Komkommer of augurk (eventueel)

 Voor het rokerige whiskey glazuur

  • 60 ml whiskey
  • 60 ml ketchup
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels agavesiroop
  •   ¼ theelepel knoflook
  •   1/8 theelepel pittige gerookte paprikapoeder
  •   ¾ eetlepel liquid smoke*
  •   1/8 theelepel gerookt zout*
  •  ¼ theelepel chilipoeder

Er staan misschien een aantal ingrediënten in deze lijst die je nog niet kent, dus ik zal ze even met je doorlopen!

  • Met verse burgers bedoel ik zachte burgers die lijken op de textuur van rauw vlees. Dus niet vegan burgers die al voorgebakken zijn. Als ze al voorgebakken zijn, zal de burger de glazuur namelijk niet goed opnemen. Kies dus een zachte vegan burger die nog ongebakken is.
  • De meeste burgerbroodjes bevatten melk, maar de hamburgerbroodjes van de bakker van de AH niet, en een paar bij de Jumbo ook niet. Check dat dus even in de winkel!
  •  Afhankelijk van welke kimchi je hebt, zal er genoeg sap in je potje zitten voor de mayonaise. Als er weinig vocht bij je kimchi zit, kun je de kimchi uitknijpen en dan komt er als het goed is genoeg vocht uit.
  •  Liquid smoke is vloeibare rooksmaak, dit heeft een vrij sterke smaak maar geeft dit glazuur een stevige rooksmaak en past daardoor goed bij de rest van de smaken. Je kan het glazuur ook maken zonder, maar met is wel echt een aanrader! Je koopt het bij de Aziatische supermarkt of bij veganistische winkels. Als je whiskey al heel rokerig is, kan je dit verminderen of weglaten.
  • Gerookt zout geeft nog meer rooksmaak aan dit recept, je koopt het bij biologische supermarkten en ook dit is optioneel, maar wel een aanrader.

 

Methode

1.      Maak het whiskeyglazuur door eerst de whiskey een paar minuten te koken in een steelpannetje. Voeg dan de rest van de ingrediënten toe en laat deze rond de 7 minuten op een laag vuur borrelen totdat het wat ingedikt is. Proef en voeg naar smaak nog extra liquid smoke of chili toe. Zet het vuur uit.

2.      Bak de burgers in wat olie 2 minuten aan elke kant, zodat er al wat kleur op de burgers komt. Verdeel dan de helft van het glazuur over beide burgers. Bak ze een paar minuten aan elke kant, en verdeel dan de overige helft over de andere kant van de burgers. Bak ook deze weer een paar minuten.

3.      Leg dan een plakje vegan kaas op elke burger en dek de pan af met een deksel, zodat de kaas smelt.

4.      In de tussentijd kan je eventueel je hamburgerbroodjes toasten en de kimchimayo bereiden. Meng het kimchisap met de mayonaise en de chilivlokken in een klein schaaltje tot het goed gemengd is. Afhankelijk van hoe sterk je kimchisap is, kan je nog meer chili toevoegen.

5.      Stel de burgers samen: begin met wat kimchimayo op het broodje, leg dan eventueel wat groente zoals komkommer of augurk op het broodje, dan de burger, de kimchi en maak het af met de overige kimchimayo. Eet smakelijk! 

 

Ik heb deze burgers nu twee keer gemaakt voor mij en mijn vriendin en we vinden ze allebei super lekker. De vegan kaas en kimchi zijn een fantastische combi, dat wist ik al van de talloze keren dat ik tosti's met kimchi maakte. Maar de combinatie met het pittige, rokerige glazuur, de burger en de kimchi mayo is echt mindblowing! Ik raad dit recept zeker aan voor als je van kimchi houdt en er eens iets anders mee wil proberen. Maar het is ook een leuke manier om kimchi eens te proberen. 

De whiskey glazuur voor de burgers kan je ook voor burgers met een andere topping gebruiken. Het recept dat ik als uitgangspunt voor het glazuur gebruikte, doet er blauwe kaas bij: dat zou natuurlijk ook met een vegan variant kunnen en lijkt me ook een goede combi. Ook denk ik dat je dit glazuur heel goed kunt gebruiken voor braadworst in plaats van een burger, lijkt me ook erg lekker! Kortom, experimenteer er lekker mee zou ik zeggen.

Laat het mij vooral weten als je dit recept hebt gemaakt, dat kan hier in de comments of via Instagram @sarahherforth! Vind ik leuk om te horen!

No comments:

Post a Comment