Wednesday, July 13, 2022

Hotspots in Brugge: vegan eten, tweedehands winkelen en andere must-sees!

Mijn zomervakantie begint pas midden augustus, dus dat duurt nog even. En dat terwijl ik al behoorlijk veel zin heb in lekker ontspannen. Dus om alvast dat zomervakantie gevoel te krijgen, heb ik deze zomer een aantal tripjes gepland. Een bestemming die mij en de vriendin met wie ik ging wel leuk leken, was Brugge. Ik wist niet zoveel over deze stad, behalve dat het veel grachten heeft en vroeger een belangrijke handelsstad was. Tegenwoordig is het naast een hele mooie historische stad, ook een plek waar je heerlijk vegan kunt eten, tweedehands kunt shoppen en een van de vele musea kunt bezoeken. Perfect voor een stedentrip dus! In dit artikel deel ik graag mijn hotspots met je.

Veganistisch eten

Vero café

We kwamen rond lunchtijd in Brugge aan, dus we hadden behoorlijk trek. Bij Vero café kwam nét een plaatsje in de zon vrij, dus dat kwam perfect uit. Dit is een leuk lunchtentje met een klein terrasje en binnen ook wat zitplekken. Het is niet compleet vegan maar heeft een aantal vegan opties op de kaart. We gingen allebei voor de bagel met vegan eiersalade. Zoals je op de foto ziet, dit deed me meer aan scrambled tofu denken dan echt aan eiersalade. Van mij had er nog wel wat meer vegan mayo doorheen gemogen. Alsnog smaakte hij prima! Ook de iced soy vanilla latte smaakte top. 


Oyya ijssalon

Oyya heeft fantastisch vegan ijs in smaken die je niet snel elders vegan tegenkomt! Ik had de smaken mango yoghurt en hazelnoot. Beide waren ongelooflijk romig en als ik niet wist dat ze vegan waren had ik absoluut gedacht dat er melk in zat. Ook het hoorntje is hier vegan. ’s Avonds had het restaurant waar we zaten helaas geen vegan dessert, dus toen zijn we gewoon teruggegaan voor nog een ijsje haha. Toen ging ik voor oreo en passievrucht, die ook allebei erg lekker waren. Mega aanrader dus, en ik hoop dat steeds meer ijssalons dit soort smaken vegan gaan maken in plaats van alleen de sorbetsmaken. 


Amunì zuurdesem pizzeria

De keuze voor vegan restaurants is niet gigantisch in Brugge, maar voor een korte citytrip kan je prima uit de voeten. We kozen voor Amunì omdat ze een hele inventieve vegan optie op de kaart hadden, namelijk met broccoli puree, olijven en gekarameliseerde ui. Bovendien zijn alle pizza’s hier met zuurdesem gemaakt, waar ik erg van houd. Wát een smaaksensatie was dat, ongelooflijk lekker! 

Wel waren er maar twee vegan opties op de kaart, en was er geen vegan voorgerecht of dessert. Toen ik bij het personeel aangaf dat een vegan dessertoptie wat mij betreft echt een mooie aanvulling op de kaart zou zijn, juist omdat de vegan pizza zo goed bevallen was, kreeg ik daar een ontzettend lauwe reactie op en kreeg ik niet de indruk dat ze daar echt zin in hadden. Dat is wel een beetje jammer. Desalniettemin was deze vegan optie dus wel heel lekker en zou ik deze plek nog steeds aanraden. Je kan er bovendien ook lekker op hun kleine terrasje of in de binnentuin zitten. 


Blackbird café

Blackbird was op dinsdag dicht toen wij aankwamen, dus woensdag hadden we een herkansing. Dit is een compleet plantbased café op een rustig pleintje (met een beeld van bekende schilder Jan van Eyck) met prachtig uitzicht. Aangezien de hele kaart vegan is, is de keuze groot: van pancakes tot bowls met groenten en granen, maar ook meerdere bagels en tosti’s zijn aanwezig.

Ik ging voor de bahn mi bagel met jackfruit. Nou is het een beetje problematisch om deze bahn mi te noemen, aangezien deze bagel weinig op het Vietnamese stokbroodje met tofu lijkt…gelukkig was ‘ie wel erg lekker. Ook de vegan meergranen croissant die ik meenam voor onderweg smaakte goed!

We zijn ’s middags naar huis gegaan omdat ik heel erg nek en rugpijn had. Balen, want ik had ook graag Garlic ’n greens nog bezocht. Dit is een vegetarisch Indiaas restaurant met behoorlijk wat vegan opties. Die slaan we op voor de volgende keer!

Duurzaam winkelen

Ik ben geen mega grote shopper, maar van tweedehands en vintage maak je me heel blij. De Kobbe is een schattig tweedehands winkeltje waar ik niet geslaagd ben maar wel een aantal mooie items zag.

Eufraat zit tegenover de Kobbe, dit is een tweedehands/vintage winkel die het niet van zijn ietwat slordige inrichting moet hebben. Een beetje schatzoeken dus. En een schat heb ik zeker gevonden: ik nam een zwarte jumpsuit mee met uitgesneden stof, die ofwel tweedehands en nooit gedragen is, ofwel van een restpartij ergens vandaan komt aangezien het kaartje er nog aan zat. In ieder geval red ik ‘m graag van de verbranding of het wegkwijnen in iemands kast, heel blij me dus.

Thelockervintage is een wat duurdere en nettere vintage winkel met speciale samenwerking tussen merken, band shirts en mooie blazers en spijkerjassen. Wat duurder maar ook van betere kwaliteit. Leuk om even tussen te snuffelen.

Bezienswaardigheden

Historium

Het Historium is een historisch museum waar je door middel van tour door themakamers geloodst wordt. Elke kamer is omgebouwd naar een historisch interieur, zoals een badhuis, een herberg of een binnenplaats. Hier zie je met animaties het verhaal van een knecht van Jan van Eyck en zo leer je over de geschiedenis van Brugge. Erg mooi gemaakt, en een fijne manier van leren ten opzichte van alleen zelf bordjes lezen in een museum. Na de tour is er een kleine tentoonstelling over de geschiedenis van Brugge, en heb je een panoramaterras waar je een prachtig uitzicht hebt over de Grote markt. 

Boottochtje

Een boottochtje door de grachten is weliswaar een beetje toeristisch, maar het is wel een leuke manier om wat van de stad te zien en te leren. Ik zou wel aanraden om deze op de eerste dag te doen: op dag twee hadden wij namelijk al zoveel zelf gelopen en gelezen over Brugge, dat we vrijwel alles al gezien hadden haha. Toch is het perspectief vanaf het water altijd anders en is het een ontspannen manier om de stad te leren kennen.

Onze lieve vrouwekerk

Loop vooral even een rondje rondom de Onze lieve vrouwenkerk, wat een prachtig pleintje is met een mooie brug. Van binnen is de kerk ook erg mooi en er staat bovendien een beeld van Michelangelo. Tip: doe dit 's avonds, want overdag is het vrij druk.


Streetart tour

Het zal je niet verbazen als je mijn blog vaker leest: streetart tours zijn een van mijn favoriete manieren om een nieuwe stad te ontdekken! Google simpelweg ‘streetart tour + stad’ en je zal zien dat bijna elke stad ergens online wel een kaartje heeft met de kunstwerken in de stad en wat info over de kunstenaars. Ik gebruikte zelf deze online tour, we hebben niet de hele tour gelopen maar een stuk of vier kunstwerken gezien. Mijn favoriet was deze die je hierboven ziet, het is van Stan Slabbinck en heet ‘Dans der zotten’. 

VerblijfVegan B&B AM/PM

Brugge heeft een heuse vegan bed and breakfast die gelukkig op onze data een plekje vrij had! Het ligt in een rustige wijk op ongeveer een kwartiertje lopen van het centrum. Onze kamer was erg ruim en had een prachtig balkon, een aanrader qua locatie en kamer dus!

De volgende ochtend hadden we een ontbijt van o.a. zelfgemaakt brood, zelfgemaakte vegan brie, een hartig smeerseltje, jam en fruit infused water. Van tevoren kon ik aangeven wat ik voor ontbijt wou, om verspilling te voorkomen. Dat is even wennen want het is ook heel leuk om in buffetvorm ruime keus te hebben in de ochtend. Maar eigenlijk werkt dit net zo goed want we hadden precies genoeg, en zo hoeft er niks weggegooid te worden. En voor mij ook een check dat ons in deze maatschappij is aangeleerd om altijd maar meer te willen (denk aan onbeperkte hotelontbijten maar ook aan all you can eat concepten) maar dat kwaliteit uiteindelijk toch echt over kwantiteit gaat! Tiny en Kevin runnen deze B&B al 15 jaar en zijn ontzettend aardig en behulpzaam. Zeker een aanrader om te verblijven!

Tot slot...

Ik heb het erg naar mijn zin gehad in Brugge. We vonden beide dat je in één tot anderhalve dag echt al veel van de stad kan zien omdat het niet zo groot is, maar dat minstens twee dagen wel lekker zijn als je meerdere musea wilt bezoeken, er zijn er namelijk behoorlijk wat. Mocht ik nog een keer teruggaan, dan zou ik het Salvador Dalí museum bijvoorbeeld nog graag willen bezoeken, dat lijkt me namelijk ook heel tof. Ik hoop dat je uit dit artikel wat leuke tips hebt kunnen halen! 

Zin in meer Vlaamse citytrips deze zomer? Een andere Vlaamse stad die ook heel geschikt is voor een stedentrip is Gent, check dus ook vooral mijn artikel vol Gentse hotspots.

No comments:

Post a Comment