Sunday, January 22, 2017

Fotoverslag HEMA taartbakwedstrijd


Vandaag ga ik jullie wat vertellen over de HEMA bakwedstrijd waar ik in april 2016 in de finale stond. Het is al een tijdje geleden, maar ik vind het nog steeds leuk om over te praten en bovendien heb ik ook veel leuke foto's om te delen! Ik vertel in deze post iets over waarom ik meedeed, hoe het bakken van mijn eigen taart ging en natuurlijk ook over de finale in Amsterdam.


Omdat HEMA 90 jaar bestaat, hielden ze een taartbakwedstrijd. Ik zag de aankondiging hiervan hangen in de HEMA bij ons in het dorp en het leek me erg leuk om hieraan mee te doen.

Online bekeek ik waaraan deze taart moest voldoen. Poeh, dat was me toch een hele waslijst! Zo mocht hij niet hoger zijn dan 8.5 centimeter, moesten het verse en lokale smaken zijn, een populaire smaak, er mochten geen pinda's inzitten, en zo ging de lijst nog wel even door. Ook met vervoer en productie moest je rekening houden. Zodra je het recept van je taart had ingestuurd, moest je deze brengen naar de halve finale's in een van de zes HEMA filialen. Per toeval was dit er ook eentje in Zwolle, waar ik dichtbij woon. Ik zat destijds in mijn examenperiode, dus veel tijd had ik niet. Gelukkig viel de dag van de halve finale op een dag waarop ik geen examen had, dus ik had in ieder geval tijd om er heen te gaan.

 En toen begon het bakken! Ik moest uiteraard zelf een recept bedenken en deze uitvoeren. Ik bedacht al snel wat voor taart ik wilde bakken. Een combinatie van mijn lievelingstaarten: cheesecake en appeltaart! Ik bedacht dus een appel cheesecake, met een zachte cheesecakelaag, knapperig appeltaartdeeg en appeltjes met suiker en kaneel. Hierboven zie je de allereerste keer dat ik mijn taart bakte: toen was hij al aardig goed gelukt. Mijn familie keurde hem goed, dus bakte ik hem nog een keer om mee te nemen naar de HEMA.

 Ik reed samen met mijn vader, met mijn taart op schoot, naar Zwolle toe. Aangekomen bij de horeca afdeling van de HEMA, waren er ongeveer 30 andere taartenbakkers. Er was een professionele jury aanwezig, deze bestond o.a. uit de hoofdbakker van de HEMA en het hoofd van de HEMA zelf. In groepjes proefden zij onze taarten, en mochten wij ook zelf andermans taarten proeven. Hier zie je ons jurylid met mijn taart, vlak voor hij hem ging proeven.

Aan het einde, nadat de jury in beraad ging, werden de namen verteld van de mensen die door waren naar de finale. En de eerste naam was...die van mij! Ik schrok nogal, want ik had niet verwacht dat ik door zou zijn naar de finale. Na de voorronde kregen we allemaal een goodiebag mee met een giftcard en wat bakspullen, super leuk! Samen met mij gingen nog een paar mensen door naar de finale. Er waren  nog 5 andere HEMA filialen door Nederland heen, waar ook mensen geselecteerd werden voor de finale. 19 april mocht ik naar Amsterdam voor de finale.

 Daar zijn we dan, aangekomen op het HEMA hoofdkantoor in Amsterdam. Dat is overigens echt een gigantisch gebouw! Ik had een naamkaartje en mijn vader die mee was, had er eentje met ''gast van Sarah''. Zo voel je je toch ineens een bekend persoon.

 We kregen eerst een kort welkomstpraatje en de juryleden stelden zichzelf voor. Hier zie je een aantal mensen van de HEMA.


En misschien had je haar al gespot, maar dat is Monique van Loon, van de bekende foodblog www.culy.nl! Ik vond het leuk haar te ontmoeten, ze is ontzettend aardig.

Hierna hadden we verschillende rondes: ik moest een tafel met taarten beoordelen, en tussendoor hadden we nog lezingen en workshops. Wat een mooi gezicht was dat, al die taarten bij elkaar...ik kreeg er flink honger van. Gelukkig mocht ik later lekker gaan proeven, maar eerst had ik een marsepein workshop.

 Deze pattisiers lieten osn zien hoe je van marsepein figuurtjes kan maken. Helaas hadden we een erg strak tijdschema, dus hadden we niet veel tijd om zelf aan de slag te gaan.

 Er zitten prachtige details op de marsepeinen fruitstukken, zo mooi als zij het doen kan ik het nog lang niet. Ik moet zeggen dat ik taartdecoraties ook een stuk minder interessant vind dan taarten bakken, dus ik denk niet dat ik zoiets snel zelf zou maken.

 Een van de HEMA fotografen heeft een actie foto van mij genomen, inclusief een slordige paardenstaart, haha.

Na deze workshops en het proeven heeft de jury alle taarten geproefd. Hierna gaven ze nog aan wie er bij de top 30 zaten: daar zat ik helaas niet bij. Aan het einde van de dag werden de winnaar en de winnaar van de creatiefste taart uitgereikt. De winnaar was Roos met haar red velvet taart, een aardig meisje dat ik toevallig ken, ze komt namelijk ook uit mijn dorp. Haar taart kan je nu kopen bij de HEMA, mocht je benieuwd zijn!

 Hier zie je mijn eigen taart! Deze versie heb ik wat anders gemaakt dan het origineel, om het meer op een cheesecake te laten lijken.

 Dit vond ik de lekkerste taart die ik geproefd heb op die dag, en dat zegt nogal wat want ik heb er flink wat geproefd. Dit was een yoghurt taart met framboos en mango, echt heerlijk! Ik ga binnenkort een poging doen om deze taart na te maken.


Ook deze frisse kokos limoen taart was echt heerlijk. Deze twee taarten waren mijn favorieten!

Na de wedstrijd kregen we allemaal (alweer!) een goed gevulde goodiebag mee. Dat was een aardig zwaar ding. Er zaten echt hele leuke dingen bij: een kookschort, een luchtbed in de vorm van een tompouce, een douchegel, bakvormpjes, een cadeaukaart, echt van alles. Ontzettend leuk dat we die allemaal meekregen, HEMA heeft ons goed verwend.

Ik vond het super leuk om mee te doen aan de bakwedstrijd en ik heb er veel van geleerd! Ik heb ook genoeg inspiratie op gedaan voor nieuwe taarten. Ik vond het echt te gek om met mijn zelfbedachte recept zo ver te komen in deze wedstrijd, en ik ga vrolijk door met bakken!

Het recept van mijn taart zal ik binnenkort online zetten!

p.s. De credits van de meeste foto's gaan naar de fotograaf van deze dag, Mo Barends.

3 comments:

  1. Wat was dit leuk om dit toen helemaal te volgen van jou <3

    ReplyDelete
  2. Wat leuk zeg, zo'n bakwedstrijd! Tof dat je in de finale bent gekomen, dat is al een hele prestatie op zich; niet waar? :)

    ReplyDelete
  3. Wat tof dat je zo ver bent gekomen. Heel interessant ook om te lezen. Je taart ziet er in ieder geval heerlijk uit. Daarnaast klinkt het ook nog eens heerlijk!

    ReplyDelete