Sunday, December 10, 2017

Veganistisch eten: wat eet je op brood?


Mensen vragen het me vaak, en het is ook iets waar ik zelf over na ging denken toen ik  meer veganistisch ging eten. Wat eet ik nu op mijn brood? Ik was een groot fan van kaas en kruidenboter, wat ik nu liever niet meer at. Nu ik een paar maanden vooral plantaardig eet, ben ik erachter gekomen dat je echt nog heel veel kan eten als je veganistisch wil eten. In dit artikel zet ik het allemaal op een rijtje voor je!

Iets wat niet weg te denken valt uit de koelkast van menig Nederlander, is boter. Roomboter is natuurlijk niet vegan, maar margarine vaak wel. Let dan op dat er geen gelatine of visolie inzit. Heel veel margarine is tegenwoordig vegan, vaak staat er ''100 procent plantaardig'' op de verpakking, dus dan weet je zeker dat je goed zit. Je kan natuurlijk ook gaan voor kokosolie op brood, maar daar ben ik persoonlijk wat minder fan van. Veganistische boter kan je dus volop kopen in de supermarkt.

 Wees gerust, een groot deel van het veel gegeten Nederlandse broodbeleg kan je ook als veganist gewoon eten. Pindakaas, jam, hagelslag en vlokken: bijna in elke winkel heb je wel een veganistische variant. Scheelt weer! Je moet soms wel iets beter zoeken, de pindakaas van Calvé bijvoorbeeld bevat melk, maar de 100% pindakaas niet. Met vlokken en hagelslag geldt vaak, hoe puurder hoe beter, want in de pure variant zit bijna nooit melk. Deze producten kan je dus easypeasy in de supermarkt kopen. Ik ben zelf ook een groot fan van appelperenstroop, hiervan heeft de supermarkt ook veel soorten. Voor op stokbrood ben ik echt gek op de plantaardige kruidenboter van de Jumbo, je kan natuurlijk ook zelf kruidenboter maken met veganistische boter, maar ik ben in dit geval een beetje lui en koop liever de kant en klare.Er wordt altijd een beetje lachend gedaan over hummus en er heerst een soort idee dat hummus het enige broodbeleg is dat vegans eten. Nu moet ik heel eerlijk zeggen dat ik echt gek ben op hummus en dat ik dat inderdaad vaak op brood eet. Vooral met wat rucola of komkommer, heerlijk. Maar niet alleen hummus vind ik lekker, ook andere Oosterse dipjes zijn heel geschikt voor op brood. Nu is Maza het bekendste supermarkt merk die dit verkoopt, naast hummus hebben zijn ook Baba ghanoush, Choriatki en Muhammara in hun assortiment. Je hebt echt talloze varianten hummus en andere dipjes in de winkel, dus je kan ook goed afwisselen. Naast dat hummus heel lekker is, is het ook erg gezond en zijn de peulvruchten extra goed wanneer je veganistisch eet. Win-win dus.Dan kan je natuurlijk ook nog gaan voor de namaakproducten van vlees en zuivel. Je kan de vleesvervangers die je voor avondeten gebruikt, natuurlijk ook op brood doen. Maak bijvoorbeeld eens een heerlijke sandwich met plantaardige kipstuckjes, rucola en courgette. Dit wordt wel een dure grap als je dit vaker gaat doen, maar voor een keertje is het wel erg lekker. Verschillende merken hebben ook vlees en zuivel vervangers die echt als broodbeleg zijn bedoeld. De vegetarische slager heeft een aantal veganistische vleesvervangers voor op brood, zoals boterhamworst. Hetzelfde geldt voor kaas, merken als Wilmersburger kun je tegenwoordig gewoon bij de Jumbo kopen. Nu moet ik zeggen dat ik zelf geen grote fan ben van dit soort producten, maar dit komt ook doordat ik vroeger ook al nooit echt van boterhamworst etc. hield. Voor de mensen die dit echt missen, is dit wel echt een uitkomst!

Bovenstaande producten kan je gewoon makkelijk in de supermarkt kopen. Ga je nog een stapje verder, bezoek dan eens je lokale biologische supermarkt, Ekoplaza of natuurwinkel en dan zal je zien dat het aanbod nog veel groter is. Verschillende notenboters, karamelkokoscreme, kokosbrood, groentespreads, hier heb je nog veel meer. Hier vind je ook veel producten op basis van soja, zoals soja kruidencreme of zuivelspread.Wat je natuurlijk ook kan doen, is zelf je broodbeleg maken! Op mijn blog staan twee recepten die ik hier vaak voor gebruik: namelijk muhammara en pompoenhummus. Dit scheelt je weer een tripje naar de supermarkt, je kan het precies zo bereiden als je zelf lekker vindt en het is ook nog eens een stuk goedkoper dan broodbeleg in de winkel.

Kortom, mijn broodjes en crackers worden prima belegd. Er zijn super veel opties voor op je boterham als je (deels) veganistisch eet. Ik hoop dat ik jullie een beetje inspiratie heb gegeven om vaker voor een veganistisch product op brood te kiezen!

Wat eet jij het liefst op je boterham?

1 comment:

  1. Vind het echt interessant om te lezen dat er zoveel producten toch vegan zijn! Ook is het chill om te lezen dat niet alles zo duur is: als ik denk aan vegan en vegetarisch eten denk ik toch aan een flinke prijs. Leuk artikel!

    ReplyDelete