Monday, January 15, 2018

Je kledingkast duurzamer maken: hoe, wat, waarom?

Vandaag vertel ik je alles over duurzame kleding! Ik ben hier sinds een paar maanden erg mee bezig, omdat ik wil proberen alleen kleren te kopen die beter voor het milieu zijn en niet onder slechte omstandigheden gemaakt, en het was nogal een puzzeltocht kan ik je vertellen. Want: waar moet je nou beginnen? In dit artikel vertel ik waar je op kan letten, bij welke merken/winkels je terecht kan en hoe ik dit zelf heb aangepakt!
Duurzame kleding kopen: drie aandachtspunten 

De makkelijkste manier om je kledingkast duurzamer te maken, is om kleding van duurzame merken te kopen. Duurzaam kan je natuurlijk op verschillende manieren bekijken. Je kan een goede jas of broek kopen waar je een paar jaar mee doet, in plaats van elk seizoen een nieuwe. Hiermee focus je vooral op hoe lang een product meegaat, waardoor je minder vaak een nieuw product hoeft te kopen. Dit zegt natuurlijk niks over hoe duurzaam dit product is gemaakt, alleen dat het lang mee gaat.

Een stapje verder is dus kijken naar hoe duurzaam dit product is. Bij het aanschaffen van een kledingstuk, kan je drie punten in je achterhoofd houden: Wie, hoe en waarvan? 

Zelf vind ik het belangrijk om te kijken naar wie het product heeft gemaakt. Is het gemaakt door kinderarbeid of door mensen die in slechte omstandigheden leven? Dit zie je vaak bij producten die geproduceerd zijn in Azië, India en Afrika. Dit is bij heel veel grote ketens het geval, zoals Primark, Zara en H&M. Deze kinderen/mensen verdienen belachelijk weinig en moeten ook nog in grote fabrieken werken onder onveilige omstandigheden.

Naast de personen die het product gemaakt hebben, kan je ook kijken naar hoe het product is geproduceerd. Is hier veel of weinig water voor gebruikt? Zijn hier veel bomen voor gekapt? Is het lokaal geproduceerd of bijvoorbeeld in Azie waardoor het de hele wereld overgevlogen is? Dan kan je bedenken dat dit behoorlijk veel consequenties heeft voor het milieu.

Tot slot kan je kijken naar de materialen waarvan het product is gemaakt. Over het algemeen zijn de meeste mensen wel op de hoogte van de misstanden die worden gepleegd voor kledingstukken van bont. Denk bijvoorbeeld ook aan UGGS, waar veel schapen voor mishandeld worden. Maar ook stoffen zoals leer en suede worden gemaakt van dieren die hiervoor gefokt en gedood worden. Nee, niet van dieren die toch al voor de slacht worden gebruikt, hier worden aparte dieren voor gebruikt. Er zijn ook mensen die liever geen wol gebruiken, al zijn er wel bedrijven die alleen wol gebruiken dat over is, waardoor er geen dierenleed aan vast zit. Toch is hier nog steeds veel leed aanwezig, helaas.

Duurzame modemerken

Kijk je naar de drie genoemde punten bij het aanschaffen van kleding, dan zul je al snel merken dat heel veel kleding hier niet aan voldoet. Bijna alle kleding in de Westerse modeketens worden geproduceerd door kinderarbeid of arbeid in slechte omstandigheden, vaak in Azië geproduceerd zonder rekening te houden met het milieu en er wordt veel gebruikt gemaakt van bont of leer.

Laten we ons dan eens focussen op merken die hier wel rekening mee houden! Er zijn een aantal winkels in Nederland die hier goed op scoren. In grote steden zitten altijd wel duurzame winkels. Hier in Utrecht heb je Puha, Hutspot en Nukuhiva, waar prachtige duurzame kleding wordt verkocht. Zo kocht ik bij Puha een prachtige zwarte pantalon van Frisur, die duurzaam is geproduceerd door twee jonge ontwerpers in Duitsland. In Amsterdam zit ook een hele toffe winkel: Geitenwollenwinkel. Hier koop je 100% duurzame en vegan kleren, maar ook schoenen en ondergoed. Met een beetje googelen kom je er altijd wel achter waar bij jou in de buurt duurzame winkels zitten. De grote keten Hudsons Bay verkoopt er ook drie: Matt & Nat, een duurzaam merk met nepleren producten, het merk Underprotection dat prachtige ethisch geproduceerd ondergoed verkoopt, en ook hier verkopen ze het mooie merk Frisur!

Mocht je nu niet in de stad wonen, dan kan je altijd nog even een kijkje nemen op internet. Er zijn super veel webshops die uitsluitend duurzame kleding verkopen, zowel Nederlandse webshops als internationale. Ik ben zelf groot fan van Armed Angels en de webshop van Geitenwollenwinkel. Voor een uitgebreide lijst van winkels, merken en webshops verwijs ik je graag door naar deze pagina van de duurzame blog Naoki. Hier kijk ik zelf graag op wanneer ik inspiratie nodig heb om ergens te shoppen. Ook deze pagina van Ikbenirisniet kan ik aanraden, wanneer je op zoek bent naar mooie duurzame lingerie.

Mocht je nou op zoek zijn naar iets van een specifiek merk of heb je al iets op het oog, dan kan Google je vaak een hele hoop info geven of dit item/merk duurzaam is. Op Rank a Brand vind je veel info over arbeidsomstandigheden en materialen, let er wel op dat merken met een C waarde alsnog behoorlijk slecht zijn, pas vanaf A of B kan je echt van duurzaam spreken.Duurzame kleding hoeft lang niet altijd van een duurzame webshop of winkel te komen! Zo kwam ik erachter dat Zalando het merk Ragwear verkoopt, hun kleding is 100% vegan en kinderarbeidvrij. Hier kocht ik deze mooie winterjas. Ook webshops zoals ASOS hebben een duurzame lijn, maar dit mag je wel met een korreltje zout nemen, aangezien ze dan vaak maar op 1 van bovenstaande 3 categorieën beter scoren dan normale merken. Natuurlijk is alles beter dan niets op vlak van duurzaamheid, maar het is nog toffer om bewust iets te kopen dat aan alledrie de categorieën voldoet! Let op dat veel merken zichzelf als duurzaam portretteren, maar dit betekent natuurlijk niet dat ze dat ook echt zijn. Ook hier is Google je beste vriend.

Is duurzame kleding duur?

Nu hoor ik je al denken ''Duurzame kleding is veel te duur voor mij, dat kan of wil ik echt niet betalen!''. Ik snap die gedachte natuurlijk, zeker omdat ik zelf student ben en dus ook niet een mega groot budget heb. Echter kun je jezelf de vraag stellen, of je iets echt niet kan betalen, of dat je dit simpelweg niet wilt. Dat iets goedkoop is, betekent niet dat het weinig kost, maar dat iemand anders dan jij de prijs betaalt. Vergeet niet dat wanneer jij een broek van 10,- bij de H&M koopt, een kind in Azië hiervoor in slechte omstandigheden heeft gewerkt en dat het milieu er ook een stuk slechter van wordt. Wanneer je dit in je achterhoofd houdt, is die goedkope trui ineens niet meer zo aantrekkelijk. Is iets te mooi om waar te zijn qua prijs? Grote kans dat dan ook zo is. Grondstoffen en arbeiders komen niet zomaar uit de lucht vallen, maar jij bent niet degene die de prijs ervoor betaalt.

Hiernaast kan je ook stilstaan bij wat je al hebt, in plaats van wat je allemaal graag wilt. Ik heb de afgelopen tijd niet alleen nagedacht over waar mijn kleding van gemaakt is, maar ook wat ik echt nodig heb. Heb je echt nog zo'n trui nodig terwijl je er al tien hebt liggen? Is die zoveelste spijkerbroek van 20,- een aanvulling op je kledingkast, terwijl ze toch over een jaar kapot gaan? Sta eens stil bij wat je echt nodig hebt, en investeer dan in een goed product in plaats van in een paar goedkope slechte.

Als ik dit zelf toepas, is het een stuk makkelijker om te kiezen voor duurzame kleding. Ik wil, net zoals jij, ook graag tien verschillende broeken, twintig verschillende lingerie setjes en liefst ook nog een extra jurk voor elke kerstdag. Maar heb ik dat echt nodig, nee. Die galajurk die ik al een paar jaar heb is nog steeds mooi en ik heb al meer dan genoeg bh's. Wat ik wel nodig heb, zijn nieuwe broeken. Dan kies ik voor een mooi duurzaam exemplaar waar ik weet dat ik jaren lang plezier van ga hebben. Dan reken ik gerust 100,- af voor een broek, omdat ik weet dat ik de rest van de maand niets meer hoef te kopen, en niet op een H&M shopping spree ga de volgende dag.

Bovendien is het extra leuk om te realiseren dat je met duurzame kleding ondernemers steunt die de wereld een stukje mooier maken. Ik gun hun mijn euro's meer dan ik die aan de H&M gun, waardoor zij de uitbuiterij van mens en milieu nog rustig door kunnen laten gaan. Daarnaast is het natuurlijk slim om de sale even af te wachten, om voor een stuk minder geld mooie duurzame kleding te kopen.

Tweedehands kleding

Je hoeft natuurlijk niet alleen maar al je kleding nieuw te kopen. Tweedehands kleren zijn vaak veel minder prijzig dan nieuwe kleren, en zo geef je een kledingstuk een tweede leven: een win-win situatie dus! Kijk eens bij je lokale tweedehands winkel en sta versteld van de leuke kleren die je er vindt. In grote steden zitten vaak grote vintage winkels, waar ook mooie kleding wordt verkocht voor kleine prijsjes. Onderstaande blouse kocht ik in een vintagewinkel in London. Vaak moet je wel even zoeken naar iets leuks, maar dan wordt je ook beloont. Ook hier geldt weer dat het internet een ware schat is. Sites zoals marktplaats zijn handig als je gericht iets van een merk zoekt, maar bijvoorbeeld United Wardrobe heeft ook een groot aanbod.

Wat ook tof is om te doen, is een kledingruil organiseren. Ik heb hier zelf nog nooit aan gedacht, maar de duurzaamheidscommissie van mijn studie organiseerde er een (lekker bezig recycLAS!) en iedereen was super enthousiast. Ik was weer van een aantal kledingstukken af die ik toch niet meer gebruikte (lees: broeken waar ik met mijn beste optimisme niet meer inpaste en een hoop te korte jurkjes en rokjes), en ik ging naar huis met een aantal mooie nieuwe kledingstukken. Ik kwam zo enthousiast thuis, dat we in mijn studenthuis binnenkort ook een kledingruil gaan doen.

Zo, dit is een gigantisch groot artikel geworden! Ik hoop dat ik jullie nu veel informatie heb gegeven en dat ik jullie heb gemotiveerd om duurzamer met je kleding om te gaan. Als ik het kan, kan jij het ook...:) Voel je vrij om jouw tips te delen of vragen te stellen over duurzame kleding in de comments!

No comments:

Post a Comment