Vandaag heb ik denk ik het lekkerst ruikende recept van
mijn hele blog voor jullie. De geur van dit brood is echt onweerstaanbaar!
Gelukkig smaakt ‘ie net zo lekker als hij ruikt: dit luchtige brood met een vulling
van zongedroogde tomaat en rozemarijn smaakt fantastisch. Toen ik de vulling van dit recept bedacht had ik niet verwacht dat de smaken zó goed bij elkaar zouden passen. En ik heb alle stappen in het recept uitgebreid beschreven, zodat jij dit heerlijke brood thuis ook uit de oven kunt toveren.
Ingrediënten voor 1 groot brood
500 gram (patent)bloem (plus extra om te kneden)
10 gram zout
10 gram instant gist
40 ml olijfolie (plus extra om te kneden)
300 ml koud water
10 zongedroogde tomaten
1 el gedroogde rozemarijn
1 witte ui
Bereidingswijze
Doe de bloem, zout en gist in een grote kom. Voeg de
olijfolie en driekwart van het water toe en meng dit kort met je vingers. Voeg
dan beetje bij beetje het water toe terwijl je kneed. Het deeg moet niet meer
aan de randen van de kom kleven voordat je op het oppervlak gaat kneden.
Haal de grove deegbol uit de kom en leg deze op een
werkblad met een beetje uitgesmeerde olijfolie. Je kan ook kneden met bloem,
maar ik merk dat dit deeg ook heel goed met olijfolie te kneden valt. Kneed het
brood dan 5-10 minuten door het van je af te duwen en weer terug te vouwen.
Kneed het voldoende zodat de gluten zich goed ontwikkelen. Dit kan je checken
door een vliesje te maken van een klein stukje deeg. Als het lukt om een stukje
deeg tussen je vingers tot een dun vliesje uit te rekken zonder dat het breekt,
is het deeg goed! De deegbol moet niet te plakkerig zijn, maar juist zacht en
elastisch. Leg de deegbol in een licht ingevette kom, dek deze af met
plasticfolie of een vochtige theedoek en laat het rijzen tot het verdubbeld is.
Dit duurt waarschijnlijk 1-1,5 uur maar je kan het altijd langer laten rijzen.
Snijdt de ui en zongedroogde tomaat in kleine stukjes.
Als je zongedroogde tomaten in olie gebruikt, zorg dan dat deze goed afgespoeld
en uitgelekt zijn! Leg het gerezen deeg op een met bloem bestoven
werkblad. Sla het voorzichtig plat en
verdeel er dan de ui, rozemarijn en zongedroogde tomaat over. Kneed deze door
het deeg. Dit kan wel even duren, wees niet bang om je spieren hier in de
strijd te gooien en eventueel een klein beetje bloem toe te voegen om het
kneden makkelijker te maken. Kneed goed zodat de vulling goed door het deeg
verdeeld raakt!
Vorm hier een deegbal van, doe deze terug in de ingevette
kom en laat dit weer 30 minuten rijzen. Haal het deeg uit de kom en vorm tot
een mooi brood. Dit doe je door het plat en in een rechthoek te vormen en het
in de breedte neer te leggen. Vouw dan de linkerkant en de rechterkant naar
elkaar toe zodat ze elkaar in het midden raken. Rol dit dan van onder naar
boven op zodat je een soort worstvorm hebt met de naad onderaan het brood. Vorm
de uiteinden van het brood tot een punt zodat je een ovaal brood hebt.
Leg het brood op een bakplaat met bakpapier en laat het
nog een uur rijzen met een vochtige theedoek eroverheen. Verwarm de oven voor
op 220 graden. Snijdt met een scherp en nat mes een horizontale insnede in het
brood. Let op: doe dit pas voordat je het brood in de oven doet, anders is het
al te veel gerezen en zal je niks meer zien van deze insnede. Dit was ik vergeten, zoals je ziet op de foto. Je kan ook een
ander patroontje maken als je dat wilt, zoals verticale inkepingen.
Bak het brood 30-35 minuten totdat het goudbruin is en
hol klinkt als je op de boven- en onderkant klopt. Laat afkoelen voordat je het
snijdt.
Ik was eerst een beetje huiverig over het gebruik van ui in brood maar ik raad het van harte aan. De combinatie van ui, zongedroogde tomaat en rozemarijn is echt fantastisch! Deze geven samen een hele rijke, Mediterraanse smaak en daarnaast zal je keuken ook nog eens heerlijk ruiken. Ik denk dat wat kaas ook erg lekker zou zijn hierin, de combinatie van kaas en ui is natuurlijk een klassieker. Misschien als ik wat harde vegan kaas zou raspen en door het deeg zou kneden? Ik ga hier eens mee experimenteren, want ik kan me voorstellen dat dat dit brood nóg lekkerder zou maken. Je kan natuurlijk sowieso experimenteren met de vulling, misschien wil jij er wel graag olijven bij of een ander kruid: ga je gang!
Ik ben echt gek op dit brood en heb het al meerdere keren
gemaakt. Ik heb ook wat sneedjes aan vrienden gegeven (op een Corona proof anderhalve meter natuurlijk) en die vonden deze ook een van de beste broden die ik tot nu toe gebakken heb! Ik eet dit brood graag met wat
boter of vegan creamcheese. Maar hij doet het ook goed bij de borrel met wat
olijfolie en een goed glas wijn. Ik hoor het graag als je dit brood ook
gemaakt hebt!
No comments:
Post a Comment