Monday, October 5, 2020

Mijn vegan en dierproefvrije huidverzorgingsroutine


Veganisme betekent dat je geen gebruik maakt van dieren of dierlijke producten. Logisch dat je dan begint bij wat er op je bord ligt, maar dat is niet de enige plek waar je kunt kijken als je geen dierlijke producten meer wilt gebruiken. Ook in kleding, tassen en schoenen, meubels maar ook in make-up en gezichtsverzorging kunnen dierlijke producten zitten. Over die laatste gaan we het vandaag hebben. De afgelopen jaren heb ik een fijne huidverzorgingsroutine ontwikkelt die niet alleen vegan en dierproefvrij is, maar ook nog eens (voor mijn huid) erg goed werkt. Vandaag vertel ik je alles over vegan skincare en welke producten ik waarvoor gebruik!
Even in het kort: waarom zouden gezichtsverzorgingsproducten eigenlijk niet vegan zijn? Hier zijn twee oorzaken voor. Ten eerste kunnen er dierlijke producten als ingrediënt in het product zitten. Dit kan van alles zijn: van de kleurstof rood die van geplette luizen wordt gemaakt, tot honing of melkproducten. Ten tweede worden een heleboel gezichtsproducten getest op dieren, zoals muizen of konijnen. In Europa is dit wettelijk verboden, maar in bijvoorbeeld China is het precies andersom en zijn dierproeven verplicht. Dit betekent concreet dat een merk dat claimt dierproefvrij te zijn, hun producten niet in China kan verkopen. Omdat deze merken dan een grote afzetmarkt kwijt zouden zijn, gaat winst vaak voor ethiek en testen deze merken alsnog op dieren om in China hun product op de markt te krijgen. Deze producten, los van of er dierlijke ingrediënten worden gebruikt, zijn dus sowieso niet vegan vanwege het gebruik van dieren om het product te testen.

Je hoeft gelukkig zelf het wiel niet uit te vinden als je op zoek bent naar vegan gezichtsverzorging. Er zijn complete lijsten te vinden van merken die wel of niet vegan zijn, om je een handje verder te helpen. Daarnaast komen er steeds meer duidelijke vegan keurmerken op producten te staan, waardoor je in een oogopslag ziet waar je aan toe bent. Ik raad je aan om eens goed te googelen naar dit soort lijsten wanneer je net begint met het kopen van vegan skincare. Goed, dit was even vegan skincare 101: laten we kijken naar welke producten ik gebruik!


Gezichtsreiniger: Beauty kitchen Abyssian oil prime time cream cleanser

Het merk Beauty kitchen ken ik nu ongeveer een jaar en ik ben groot fan. Allereerst is dit merk echt een koploper wat duurzaamheid betreft. Al hun producten zijn duurzaam geproduceerd en vegan. Daarnaast zijn hun verpakkingen compleet recyclebaar, wat je (nog) niet bij veel merken ziet. Wanneer een van hen producten op is, kan je deze verpakking gewoon inleveren bij een verkooppunt en zij sturen het weer terug naar hun fabriek zodat de verpakkingen weer opnieuw gevuld en verkocht worden. Ik koop deze producten graag bij Holland & Barrett, aangezien ze daar vaak kortingen hebben én omdat dit ook een inleverpunt is voor lege verpakkingen. Je kan ze ook op hun webshop bestellen.

Het merk is dus mega duurzaam én vegan, maar het is natuurlijk belangrijk dat de producten goed hun werk doen. En dat doen ze zeker! Deze gezichtsreiniger is groot favoriet en dit is inmiddels mijn 3e verpakking. Ik gebruik deze elke dag onder de douche om mijn gezicht mee te reinigen. Groot voordeel van dit product is dat hij mijn huid absoluut niet uitdroogt, wat sommige cream cleansers nog wel eens doen.

Micellair water: verschillende merken

Ik reinig mijn huid twee keer per dag. Naast de cream cleanser, gebruik ik daar micellair water voor. Dit breng ik gewoon met een watje aan op mijn gezicht. Micellair water, een soort reiniger op waterbasis, was een paar jaar geleden een grote hype en sindsdien gebruik ik het bijna elke dag. Op zich zou je ook prima een toner o.i.d. kunnen gebruiken maar ik merk dat micellair water bij mij vaak goed werkt zonder uit te drogen. Ik wissel een beetje af met merken: op het moment gebruik ik die van NAE, een Italiaans merk dat bij de Etos verkocht wordt.

Hiervoor gebruikte ik het micellair water van Alverde, dit is het huismerk van de Duitse drogist DM. Ze verkopen hier heel veel vegan skincare, dus als ik er toevallig in de buurt ben neem ik deze graag mee.

Dagcrème: Beauty Kitchen Abyssian oil

Naast reiniging is het hydrateren van je huid natuurlijk ook erg belangrijk. Ik merk zelf dat een goede dagcrème voor mij het lastigste is om te vinden, op veel producten reageer ik niet zo goed of merk ik precies nul verschil. De Abyssian oil dagcrème vind ik echter heel fijn. Hij hydrateert goed en trekt ook snel in, een zeldzame combinatie! Ook deze heb ik al twee keer aangeschaft.

Edit: ik gebruikte eerst ook de Weleda skinfood light, ik ben er echter achtergekomen dat deze niet vegan is omdat er bijenwas inzit...dat was ik nog niet toen ik de foto's voor dit artikel maakte, daarom staat dit product wel op de foto's. Maar het is dus niet vegan!

SPF: The body shop vitamine E moisture protect emulsion SPF 30

Een dagcrème met SPF die dierproefvrij én vegan is, is ontzettend moeilijk te vinden. Daarom gebruik ik een losse SPF over mijn dagcrème heen. Eerlijk gezegd deed ik dit nooit, totdat mijn huisgenoot er op hamerde hoe ontzettend belangrijk zonbescherming voor je gezicht is. Daar heeft ze helemaal gelijk in, het is mega schadelijk voor je huid om geen SPF te dragen, ook als je ‘gewoon’ buiten bent en niet per se aan het zonnen bent. En dus schafte ik deze aan, de vitamine E SPF 30 van de Bodyshop. Dit is een dunne crème die redelijk snel intrekt en gelukkig niet heel vet is.

 Dit is het enige product waarover ik niet 100% zeker ben of het daadwerkelijk vegan is. The body shop is sowieso dierproefvrij maar niet alles is veganistisch, dit staat helaas niet overal duidelijk bij vermeld. Daarom noem ik het voor de transparantie even hier, zodat je zelf de keus kan maken of je dat voldoende duidelijkheid vanuit het merk vindt of niet.  Mocht je een goede SPF weten die 100% zeker vegan is, dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Exfoliate: The Ordinary lactic acid 5% + HA

Sinds een paar jaar gebruik ik exfolianten om mijn huid egaler te maken. Dit is eigenlijk de chemische variant van een scrub: bepaalde ingrediënten zorgen ervoor dat je huid gladder wordt en kleine oneffenheden verdwijnen. Dat klinkt als de belofte die heel veel producten hebben, dus ik snap het als je ietwat sceptisch bent, maar in dit geval kan ik zeggen dat exfolianten voor mij écht wonderen doen. Ik heb weinig last van acne of echt puistjes, maar veel meer van die onderhuidse kleine bultjes op bijvoorbeeld mijn voorhoofd en wangen. Niet per se heel problematisch, maar als er een makkelijke en niet te dure optie is om dat wat te verminderen: be my guest! Exfolianten heb je in allerlei soorten en maten, dus ik zou je aanraden om even het internet op te duiken om te kijken welke het beste bij jouw huid past.

Ik gebruik momenteel de lactic acid van The Ordinary, dit merk is helemaal dierproefvrij en de meeste producten zijn vegan. Gewoon verkrijgbaar bij de Douglas. Dit is de tweede keer dat ik dit product koop en voor mij werkt het goed. Ik moet er eerlijk bijzeggen dat ik nog maar een handjevol andere merken heb geprobeerd, maar deze werkt voor mij verreweg het beste! Ik merk dat mijn huid er rustiger van wordt en dat vooral mijn voorhoofd en wangen hier baat bij hebben. Dit is echt zo’n product waarvan ik niet doorheb wat het voor mijn huid doet, en dan is ‘ie op en denk ik ‘waarom is m’n huid nu zo onrustig?’.

Gezichtsolie: Dr. Organic bioactive skincare organic vitamine E Pure Oil Complex, The Ordinary Organic rosehipseed oil, Beauty kitchen abyssian oil

Als mijn huid wat droger is, gebruik ik graag een gezichtsolie. Een olie is uiteraard vrij vet en daarom gebruik ik deze alleen ’s avonds, meestal 2-3 keer in de week. Ook hier verschilt het een beetje welk merk ik gebruik en is er geen duidelijke favoriet. Op het moment gebruik ik de vitamine E olie van Dr. Organic. Dit merk is dierproefvrij en de meeste producten zijn vegan, te herkennen met een vegan icoontje achterop het product. Ik heb nog geen andere producten van dit merk geprobeerd, maar deze olie doet prima zijn werk.

Twee andere oliën die ik heb geprobeerd en fijn vond zijn de Organic rosehip oil van The Ordinary en  die van de Abyssian oil lijn van the Beauty kitchen. Zoals ik al zei, geen duidelijke favoriet: ik kijk een beetje naar welke merken ik op dat moment gebruik en wat er in de aanbieding is.

Gezichtsspray: Beauty kitchen Seahorse plankton super glow active mist

Tot slot gebruik ik graag een gezichtsspray voor hydratatie maar vooral ook omdat het lekker snel en verfrissend is. Meestal spray ik dit even snel op als ik uit de douche kom. Ik heb een hele duidelijke favoriet, namelijk die van het merk B. van de Britse drogisterij Superdrug. Álles wat ik van dit merk probeer vind ik fijn, maar je voelt ‘m al aankomen…ook hier is vanuit Nederland vrij moeilijk aan te komen. Mocht je in de UK zijn, kijk dan vooral eventjes bij dit merk, want alles is dierproefvrij en vegan!

Op zoek naar een andere gezichtsspray, kwam ik uiteraard uit bij mijn favoriete merk The Beauty Kitchen. Ik ging voor hun andere skincare lijn, namelijk die met plankton. Ik gebruik deze nog niet zo lang maar in principe voldoet ‘ie prima aan mijn eisen: hij is verfrissend en hydraterend.


Dan nog even dit….

Als ik alles zo teruglees is dit best een grote lijst van producten. Daarom wil ik nog een belangrijke disclaimer geven. Ik ben begonnen met dit soort producten gebruiken omdat ik geloofde dat een betere huid mij een mooier persoon zou maken. En met mij miljoenen andere vrouwen. Dat is geen toeval: de beauty industrie creëert behoeftes en onzekerheden voor winst. Hier, koop deze nieuwe crème om rimpelloos door het leven te gaan, want stel je eens voor dat mensen kunnen zien dat je ouder wordt! Dit is dan ook de reden waarom je in deze routine geen anti rimpel crèmes etc. vind, want ik geloof niet dat er iets mis is met rimpels.

Vanuit diezelfde redenatie geloof ik ook niet dat er iets mis is met een onzuivere huid. Ik ben hier als kind járen onzeker over geweest, tijd die ik absoluut beter had kunnen besteden…Mijn huid zal nooit de aller egaalste op de wereld zijn en daar heb ik tot op zekere hoogte vrede mee. Ik gebruik deze producten om mijn huid egaler te maken, absoluut, maar ik zal er nooit honderden euro’s aan uitgeven en ik gebruik ook niet alles elke dag. Daarnaast geef ik mijn geld alleen aan merken die op een duurzame manier produceren en die geen gebruik maken van marketing die zich richt op onzekere vrouwen. Op die manier probeer ik te balanceren tussen doen waardoor ik me beter in m’n vel voel, en zorgen dat mijn geld beland bij merken die een boodschap en missie hebben waar ik achter sta!

Ik hoop dus dat je deze blogpost ziet als een gids voor duurzame en vegan skincare, wanneer je hiernaar opzoek bent. Bedankt voor het lezen en deel vooral jouw skincare tips met me!  

1 comment:

  1. Wat leuk om te zien! Ik zie een heleboel mooie en fijne merken. Zelf gebruik ik altijd een micellair water, toner, nachtcrème, lipscrub en vaseline. :)

    ReplyDelete