Sunday, December 19, 2021

Vegan eten en andere leuke hotspots in Gent!

Ik zou in december een heerlijk weekje naar London en Bristol gaan: de reis die al 1,5 jaar op de wachtlijst stond door het Coronavirus. En toen een week van tevoren...moest ik de reis wéér cancelen. Ik besloot er het beste van te maken en dan maar een nachtje weg te gaan iets dichter bij huis. Det werd Gent, een Vlaamse stad waar ik als kind ooit wel ben geweest maar eigenlijk weinig van wist. En ik zal je vertellen, Gent heeft me fantastisch verrast! Deze oude stad biedt prachtige oude huisjes en straten, mooie musea en kastelen, lekkere vegan zaakjes en leuke vintage winkels. In deze post deel ik al mijn tips met je!

Vegan eten

Wanneer ik een vakantiebestemming opzoek is ''naam locatie + vegan'' mijn eerste zoekopdracht. Vakantie is voor mij voor een groot gedeelte eten: wat zijn lokale specialiteiten en zijn die een beetje veganistisch te vinden? Maar ook: kan ik gewoon relaxed op voldoende plekken aanschuiven, of moet ik in horten en stoten in gesprek met de kok of die alsjeblieft iets veganistisch wilt maken? Dat laatste zal vast vaak kunnen maar is voor mij wat te stressvol voor op vakantie (heb altijd wel respect voor mensen die wel die moeite nemen!). Gelukkig bleek na een snelle Google en Instagram zoektocht dat er meer dan genoeg vegan opties in Gent te vinden zijn! Ik heb ze niet allemaal weten te bezoeken, maar hier een paar die ik zeker aanraadt.

Knol en Kool is een schattig, licht café met een honderd procent veganistische kaart. De keuze was groot (vegan kaaskroketten, wentelteefjes en lasagne klonken ook fantastisch) maar ik ging uiteindelijk voor de huisgemaakte amandelricotta op zuurdesembrood, vergezeld door een salade, geroosterde tomaatjes en ingemaakte ui. Dit is het lekkerste wat ik in Gent heb gegeten: absoluut een aanrader dus! Als toetje ging ik voor een vegan mergpijpje, ook deze viel goed in de smaak. 

Ze verkopen aan de counter ook een aantal vegan kookboeken en ingrediënten die je niet vaak tegenkomt, een aanrader om daar ook even te snuffelen. Ik nam een flesje vegan vissaus mee naar huis, want die heb ik wel eens voor recepten nodig.

 
Hey Joo is een klein maar gezellig Koreaans zaakje waar ze een aantal vegan opties op de kaart hebben. Ik kwam eigenlijk voor de vegan Koreaanse corndog maar helaas was deze uitverkocht. Dus ging ik voor de tofu dumplings en gimbap. De gimbap was prima maar zou met een sausje of dip nog beter zijn. De tofu dumplings waren wel heel lekker. Al met al alsnog een leuk plekje, ik zou zeker nog een keer teruggaan om de corndog te proberen. 


Lekker Gec is een veganistische coöperatie met een buffet waar je naar gewicht betaalt. Ze hebben een dagschotel met 6-10 gerechten waar je uit kan kiezen. Ik ging voor de seitanstoof, rijstkroketjes, zoete aardappel puree, zwarte bonen en champignons en coleslaw. De seitanstoof was de absolute winaar: zooo lekker!

Full Circle coffee is de perfecte plek om met een boek neer te ploffen: er staan voldoende zachte banken en stoelen, er draait piano muziek en alles wat ze serveren is vegan. Ik ging lekker zitten met een dirty chai en deze donut en kwam er een uur niet meer uit.

Ik vind dit soort rust bezoekjes altijd heel belangrijk als ik een dagje/weekend weg ben. Ik heb nog wel eens de neiging om veel bezienswaardigheden/activiteiten in een dag te proppen met als resultaat dat ik moe/hongerig/overprikkeld ben en daar wordt niemand vrolijk van. Daarom heb ik altijd een boek bij me om even een rustmomentje te nemen. Ik las overigens ''One last stop''; een queer romantisch verhaal met een vleugje fantasy, die was zeker een aanrader. Er lezen/studeren veel mensen in het zaakje, dus als je naar een plekje zoekt om gezellig te kletsen zou ik wel een ander kiezen.

 
Lokaal had ik bijna overgeslagen op mijn tripje, maar ik besloot toch even te kijken. En ik ben héél blij dat ik dat gedaan heb! Bij lokaal kan je vegetarisch/veganistisch eten afhalen in porties of in glazen potten. Denk aan pickles, soepen, dipjes en kombucha. Ook hebben ze een groot aanbod vegan ijsjes, en verkopen ze kaartjes en vega kookboeken. Ik ging voor een pot 'Gentse stoof' met o.a. bier en seitan. Leuk (en hopelijk lekker) souvenirtje voor thuis om weer even aan dit tripje terug te denken.
 

Voordat ik de trein terug naar huis nam, stapte ik Otomat binnen. Een restaurant/bar die gespecialiseerd is in twee dingen: bier en gekke pizza combinaties! Ze hebben er drie vegan opties, ik ging voor de pizza met bloemkoolsaus, shiitake, kappertjes, gestoomde bloemkool, vegan kaas, rucola en bbq saus. Een nogal verrassende combi maar daardoor juist leuk om eens te proberen. Vooral de vegan kaas was lekker pittig en paste goed bij de bloemkool en paddenstoelen, de rest van de ingrediënten hadden wat mij betreft niet gehoeven haha. Maar ik zou zeggen: ga er zelf eens langs en laat je verrassen!

Ook leuk om te noemen: je kan hier binnen bij het raam mooi uitkijken over het water, én ze hebben langs het water een pick-up point zodat je pizza kan ophalen vanuit een bootje/kano! Zeker leuk om in de zomer te doen dus.

Nog een paar tips:

- Kultur bakery is een bakkerij met zuurdesembrood en een aantal vegan opties zoals croissants en pain au chocolat.

- Julie's is een prachtig historisch zaakje naast kasteel Gravensteen waar ze onder andere een vegan afternoon tea aanbieden.

Leuke dingen om te zien en doen

Kasteel Gravensteen werd me getipt door een kennis: ze zouden hier een verrassend leuke audiotour hebben. En dat klopt: de audiotour wordt gedaan door comedian Wouter Deprez (die ik zelf verder niet ken, overigens) die vertelt over de bouw van het kasteel en een aantal interessante verhalen. Zo vertelt hij meerdere liefdesverhalen uit de historie van het kasteel, maar ook over zijn top vijf interessantste executies die in het kasteel hebben plaatsgevonden. Ik zou de audiotour sowieso aanraden omdat ik 'm echt heel leuk vond, maar ook omdat er verder weinig tentoongesteld staat in het kasteel en je dus zonder tour weinig leert over de historie.

En ook noemenswaardig is dit prachtige uitzicht over Gent dat je vanaf het kasteel hebt!

Gent heeft een aantal musea die me interessant leken, maar ik ging uiteindelijk voor het GUM, versierd met deze vette muurschildering. Dit universiteitsmuseum heeft een kleine collectie gefocust op de verschillende stappen in wetenschappelijk onderzoek. Een stuk van de collectie gaat over twijfel, eentje over het maken van modellen, etc. Interessante dingen die je hier kunt zien zijn bijvoorbeeld verschillende manieren van preserveren, telescopen, wat skeletten, maar ook kunst uit verschillende Afrikaanse landen (die uiteraard op een koloniale manier in het museum terecht zijn gekomen..) Het is een klein museum, dus leuk voor een paar uurtjes. Ik kwam vooral voor de expo over de relatie tussen kunst en wetenschap, die inderdaad erg leuk was.

Buiten vind je een uitgebreide plantentuin (die denk ik in de lente/zomer een stuk mooier is haha), en een overdekte Botanische tuin.

Een streetart tour is voor mij de ideale manier om een stad te ontdekken: je ziet veel van de stad en je krijgt in een korte tijd veel verschillende kunst te zien. Van kleine graffiti in steegjes tot hele gebouwen met een gigantisch kunstwerk erop! Er is online een gratis kaart beschikbaar met de streetart van Gent. Leuk om als leidraad voor een wandeling te gebruiken. Ik heb maar een klein stukje gelopen van de route maar heb zeker een paar vette werken gezien. Dit is de laatste versie van de kaart.


En misschien een hele logische tip maar: loop gewoon lekker door de stad heen! Gent heeft veel stiekeme straatjes waardoor je bij een kanaal uitkomt, prachtige oude huisjes en bakkerijtjes waardoor je echt je ogen uitkijkt. Gent is bovendien een kleine stad waar je makkelijk doorheen loopt. Ook de vele kathedralen en kerken zijn een bezoekje waard, zoals de Sint-Baafs kathedraal.

Winkelen

Ik ben dol op winkelen maar dan wel op een duurzame manier. Dus denk aan lokale zaakjes en makers, tweedehands en vintage winkels. Deze zachte rode ribbroek kocht ik bij Think twice, een vintagezaak die drie vestigingen in Gent heeft. Het is vintage dus de prijzen zijn vaak rond de 20-30 euro, maar de kwaliteit is over het algemeen wel goed (wat in andere vintage zaken nog wel eens tegenvalt). Zeker leuk om te snuffelen!

Tierentyn is een mosterdzaak die al vanaf 1790 in Gent zit. De mosterd wordt in de kelder gemaakt en dat ruik je als je binnenkomt! Ik ben eigenlijk geen mega mosterdfan maar voor bij vegan bitterballen vind ik het lekker, én ik gebruik het vaak als ik vegan eiersalade of vegan kaas maak. Dus er ging een potje met me mee naar huis: ben benieuwd! Ook verkopen ze hier zelfgemaakte pickles en azijnen die naar verluid ook erg goed zijn. 

Ook zitten er meerdere biologische winkels in Gent die allemaal een net wat ander aanbod hebben. Denk aan vegan kaasjes en handgemaakte lekkernijen zoals seitanbroodjes en stukjes taart. Ik kocht hier bijvoorbeeld van een belgisch bedrijfje veganistische gefermenteerde boter, waar ik héél benieuwd naar ben.

 

Dit waren dan al mijn Gent hotspots! Ik vind het een leuke stad met een hele fijne sfeer en ik heb me twee dagen heel goed vermaakt. Ik ben overigens met de NS international gegaan wat een prima verbinding is: binnen 3 uur stond ik van Utrecht op Gent-Sint-Pieters. 

Ben jij wel eens in Gent geweest?

No comments:

Post a Comment