Saturday, September 29, 2018

Vegan gevulde speculaas met amandelspijs

Ik weet dat het nog lang geen Sinterklaas is, maar wat mij betreft mogen heerlijkheden zoals gevulde speculaas en pepernoten al vanaf augustus gegeten worden. Ze zijn immers veel te lekker om zo lang niet te eten. Vandaag deel ik dus een recept voor een onwijs lekkere gevulde speculaas met jullie, die ook nog eens helemaal veganistisch is!

Een pluspunt van dit recept is dat je keuken heerlijk naar speculaaskruiden gaat ruiken wanneer de speculaas in de oven staat. Meerdere huisgenoten kwamen even kijken wat er nu toch in de oven stond dat zo lekker rook...Ik heb ze deze typisch Nederlandse lekkernij natuurlijk ook even laten proeven, want dit kennen ze in Schotland niet. Iedereen was laaiend enthousiast, dus ik geloof dat ik ze nu wat vaker moet gaan bakken. Vind ik natuurlijk helemaal niet erg, want ik krijg een instant blij gevoel van dit recept.

Ingredi├źnten voor 1 koekblik

250 gram bloem
2 eetlepels speculaaskruiden
Half zakje bakpoeder (7 gram)
125 gram bruine basterdsuiker
200 milliliter gesmolten boter/margarine

200 gram amandelmeel
90 gram poedersuiker
30 milliliter agavesiroop
2 eetlepels citroensap
2 eetlepels amandelaroma
Halve eetlepel maizena
Hele amandelen of amandelschaafselBereidingswijze

Begin met het maken van het deeg door de bloem, kruiden en bakpoeder in een grote kom met elkaar te mengen. Meng hierna de suiker erdoorheen. Smelt de margarine en laat deze eventjes afkoelen, voordat je deze toevoegt. Meng dit met je handen tot een deeg, dit mag best wat vettig aanvoelen. Wikkel het deeg in twee delen in plasticfolie en leg voor minstens een uur of totdat het genoeg is afgekoeld in de koelkast.

Maak hierna het amandelspijs door de amandelmeel en poedersuiker in een kom te mengen. Voeg dan de agavesiroop, amandelaroma en citroensap toe. Meng de maizena in een apart kommetje met een halve eetlepel wateren voeg dit aan de rest toe. Kneedt dan met je handen een stevig spijs. Mocht het te nat zijn, voeg dan wat meer amandelmeel toe. Als wat droog aanvoelt, kan je eventueel nog wat water of agavesiroop toevoegen. Wikkel het spijs in plasticfolie en laat rusten in de koelkast tot zowel het deeg als het amandelspijs is afgekoeld.

Vet je bakblik in met wat margarine. Bestrooi een werkblad met bloem en rol beide helften deeg uit totdat ze groot genoeg zijn om je bakblik te bekleden. Het is niet erg als dit niet een geheel is, je kan met je vingers de verschillende stukjes samendrukken in het bakblik. Rol dan het amandelspijs ook uit tot een plak, hierbij geldt hetzelfde als bij het deeg: het maakt niet uit als dit niet in een geheel lukt. Dit gaat het makkelijkste door het amandelspijs tussen twee bakpapiertjes uit te rollen. Druk deze dan met vingers bovenop de eerste laag deeg en maak het af met de tweede helft deeg erbovenop, op dezelfde manier als je met de eerste laag deeg deed. Druk tot slot de hele amandelen in het deeg en bak voor 30 minuten op 180 graden. Laat voldoende afkoelen en snijdt dan in vierkante stukken.

Je kan de stukken gevulde speculaas eventueel ook invriezen.Veel bakplezier en laat het me weten als je dit recept hebt gemaakt!

Gebaseerd op dit recept van Vegan Challenge.

No comments:

Post a Comment