Wednesday, September 26, 2018

Vegan Mexicaanse salade met zoete aardappel en soja stukjes

In alle eerlijkheid mis ik de smaak van vlees soms echt in een gerecht. Vlees geeft vaak iets zouts of pittigs wat je maar moeilijk met iets plantaardigs kunt vervangen. Gelukkig kan je dat wel heel goed namaken met een vleesvervanger! In dit recept gebruik ik sojastukjes, deze vleesvervanger is goedkoop, gezond en je kan het helemaal kruiden naar je eigen smaak. Door ze licht pittig gekruid zijn passen deze soja stukjes perfect in een Mexicaanse salade!

Sojabrokjes is in feite gedehydrateerde soja. Het is te koop bij toko's, sommige (eko) supermarkten en gezondheidswinkels zoals Holland & Barrett. Vaak zijn er twee varianten te koop, namelijk kleine stukjes die op gehakt lijken en wat grotere brokken. Ik gebruik in dit recept de grotere brokken, maar mocht je kleinere stukjes lekkerder vinden kan dat uiteraard ook. Soja smaakt van zichzelf nogal neutraal dus het is zeker aan te raden om ze liever te lang dan te kort te bakken, zodat alle smaken er goed intrekken.

Voor twee personen

Ingrediënten voor de soja stukjes
100 gram sojabrokjes
500 ml groentebouillon
2 eetlepels olijfolie
1 fijngesneden ui
2 geperste teentjes knoflook
1 theelepel chilivlokken
1 eetlepel paprikapoeder
halve theelepel kaneel
1 theelepel oregano
1 theelepel komijn
125 g fijngesneden tomaten
1 eetlepel tomatenpuree
2 eetlepels margarine

Bereidingswijze van de sojastukjes

1. Laat de sojastukjes minstens 2 uur weken in 300 ml bouillon totdat al het vocht is opgenomen.
2. Fruit de uien in de olijfolie voor een paar minuten en voeg dan de knoflook toe.
3. Roer de specerijen erdoorheen en voeg daarna de tomaten toe. Laat dit voor vijf minuten intrekken.
4. Voeg dan de sojabrokjes en de overige bouillon toe. Laar dit voor een kwartiertje bakken zodat alle smaken goed intrekken en de bouillon verdampt is.
5. Voeg tot slot de margarine toe totdat het gesmolten is en de stukjes wat meer aangebakken zijn.

Ingrediënten voor de salade
1 zoete aardappel
eetlepel olijfolie
theelepel paprikapoeder
zout en peper
1 blikje mais
zakje romaine sla
1 gele paprika
1 avocado

Bereidingswijze van de salade

1. Snijdt de zoete aardappel met schil in blokjes en meng deze met de olijfolie, paprikapoeder, peper en zout.
2. Doe deze voor 25 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden totdat ze lekker krokant zijn.
3. Snijdt tot slot de sla, avocado en paprika en meng dit samen met de mais en de sojastukjes door elkaar.

Dit gerecht is super voedzaam en vullend, maar vooral echt comfort food door de combinatie van avocado, zoete aardappel en vlezige soja stukjes. Als ik nog een extra tip mag geven, zou ik een dubbele portie maken en de helft invriezen, zodat je een lekkere zelfgemaakte vleesvervanger kant en klaar in de vriezer hebt liggen. Ze zijn namelijk niet alleen lekker in een salade maar doen het ook heel goed in bijvoorbeeld wraps. Laat me vooral weten als je dit recept hebt gemaakt en eet smakelijk alvast!

No comments:

Post a Comment