Sunday, August 19, 2018

Vegan chocolademousse met maar 3 ingrediënten
Vandaag heb ik echt een heerlijk recept voor jullie uitgeschreven. Ik maakte deze chocolademousse gisteren voor een etentje en het was een regelrechte hit. Waarom? Deze chocolademousse is heel romig en je proeft niet alleen suiker, maar juist de bittere en volle smaak van pure chocolade. Als je het niet wist, zou je echt niet denken dat het veganistisch is.

Aquafaba zegt je misschien niks als je niet zo vaak vegan eet, maar dat is het vocht dat in een blikje kikkererwten zit. Daar zitten veel plantaardige eiwitten in die je dus kunt opkloppen tot een soort opgeklopt eiwit. Voor als je nog nooit eerder met aquafaba gewerkt hebt, heb ik een belangrijke tip: gebruik een sterke handmixer of een staande mixer. Het duurt langer om de eiwitten op te slaan dan bij eieren, dus met een hele zwakke mixer sta je je echt suf te kloppen. En met de kikkererwten die je over hebt kan je bijvoorbeeld krokante kikkererwten of hummus maken!

Ingrediënten (voor 6 redelijk grote porties)

800 g kikkererwten uit blik
50 ml agavesiroop
250 g pure chocolade
eventuele versieringen zoals vers fruit

Bereidingswijze

1. Giet de kikkererwten af en vang het vocht op dat in het blik zit. Meet hier 300 ml van af. Mix dit samen met de agavesiroop totdat het opgeklopt is en je stijve witte punten hebt.
2. Smelt de chocolade au bain marie en laat dit eerst even afkoelen, voordat je dit bij de opgeklopte aquafaba doet.
3. Mix opnieuw totdat het goed gemengd is, door de warmte van de chocolade zal het mengsel nu weer slap worden.
4. Verdeel over 6 bakjes en laat minstens een uur opstijven in de koelkast. In plaats van individuele porties kan je ook voor een grote bak kiezen. Versier de chocolademousse eventueel met vers fruit.


Je kan de chocolademousse minstens 2 dagen bewaren. Met dit recept kan je ook variëren door bijvoorbeeld vanille essence of een beetje cayenne peper toe te voegen. Ik koos er zelf voor om de chocolademousse te versieren met bramen en munt uit eigen tuin, maar aardbeien of een verkruimeld koekje zijn voorbeelden van toppingen die hier ook erg lekker bij zijn! Ook kan je de hoeveelheden heel makkelijk verdubbelen zoals ik heb gedaan om voor een grotere groep een lekker dessert te bereiden. Als je dit recept gaat maken zie ik heel graag een foto verschijnen op Instagram (@sarahherforth) of laat het me weten in de comments.

1 comment: