Sunday, August 12, 2018

Tips voor een vegan BBQ + recept voor de lekkerste miso marinade


Barbecues zijn altijd gezellig: lekker rustig eten met een (paar) drankje(s) en een muziekje. Dat is tenminste als er ook aan de vegans en vegetariërs wordt gedacht: je wilt niet degene zijn die de hele avond op een kaal stokbroodje moet teren. Ondanks dat er vaak vooral heel veel vlees wordt gegrilt, kan je echt heerlijk veganistisch barbecueën. In dit artikel geef ik je tips en een paar receptjes!

Geef je voorkeur op tijd door
Tuurlijk, soms wordt je spontaan uitgenodigd voor een barbecue of ga je mee als aanhang ergens heen, en heb je niet de kans om aan te geven wat jouw wensen zijn, maar als het even kan wordt er vaak wel van tevoren beleefd gevraagd of er voorkeuren zijn. Dat is een mooie kans om tips te geven: het gaat er echt niet om dat de host zelf twintig verschillende vegan recepten maakt, maar dat er gewoon wat keuze is. Vaak willen mensen best rekening met je houden, als het maar niet te veel moeite kost. Daarom stuur ik zelf vaak een lijstje met vleesvervangers die op de bbq kunnen en welke kant en klare dipjes vegan zijn.

Kant en klare dipjes en vleesvervangers
Het makkelijkste is natuurlijk om vast wat kant en klare dingen in te slaan. Bij de Jumbo kan je vegan kruidenboter kopen en de Albert Heijn heeft vegan pesto van het merk Costa Ligure. Ook sausjes zoals mayonaise, ketchup en barbecuesaus kan je veganistisch kopen. Ik ben zelf gek op de Mayolijn mayonaise van Remia, maar er zijn tegenwoordig veel meer soorten te koop.

Qua vleesvervangers op de bbq kan je het beste gaan voor wat stevige, zodat ze niet door het rooster heen zakken. Je kan wel zelf aan de slag gaan om burgers te maken van bijvoorbeeld seitan of kikkererwten en mais, maar bak ze dan wel in een grillbakje, zodat je niet ineens je halve burger kwijt bent. Ik ga dus vaak voor kant en klaar en mijn favorieten zijn de visburger van Vivera, de shoarma van Veggie Chef en de krokante kipschnitzel van Vivera.


Zelf aan de slag met dipjes 
Natuurlijk hoef je niet alleen je grill te gebruiken bij een barbecue. Want let's be real: iedereen eet intens veel stokbrood tussen het grillen door, een paar lekkere dipjes zijn dus echt een must. Ik ben een hele grote fan van pesto en ik smeer het echt overal op, dus dat mag echt niet ontbreken op de bbq. Ik heb het recept al eens gedeeld op mijn Instagram pagina, klik hier om hem te lezen! Verder is verse kruidenboter maken ook heel makkelijk en lekker. Ik gebruik heel graag dit recept met knoflook, bieslook en peterselie. Andere lekkere ideeën voor dipjes zijn bijvoorbeeld een tapenade van olijven of tomaten en uiteraard ook hummus of muhammara, voor die laatste twee heb ik allebei een recept op mijn blog staan.

Groente en marinades, marinades, en nog meer marinades
Een bbq is in feite gewoon een grill en de meeste groenten krijgen een heerlijke rokerige smaak van grillen. Het makkelijkste is om een groente te kiezen die je makkelijk in plakken kan snijden, zoals aubergine, courgette en paprika. Je kan groenten ook op spiesjes prikken, dit doe ik graag met champignons. Om je groenten extra lekker te maken, zijn marinades echt een must. Met sterke smaken zoals sojasaus, miso en ketjap maken een hele makkelijke Aziatische marinade, maar met wat mosterd en agavesiroop kan je een sweet honey mustard marinade maken. Maar mijn favoriete marinade is echt by far deze met miso, ik smeer hem het liefst op aubergine maar ook op champignon spiesjes doet hij het heel goed.

Recept voor een heerlijke miso marinade
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel bruine misopasta
1 theelepel appelciderazijn
1 eetlepel agavesiroop
sap van 1 citroen
1 1/2 eetlepel sojasaus

Mix alles door elkaar en smeer het op aubergines, champignons of wat je ook lekker vindt!



Een lekkere variatie is ook om die groente vervolgens in een Aziatische salade met edamame, rijstnoedels, komkommer en champignons te doen. 

Vergeet de toetjes ook niet 
Een barbecue wordt vooral gebruikt om avondeten op te maken, maar je kan er ook prima toetjes op bereiden. Gril bijvoorbeeld eens plakken fruit, zoals perzik of ananas, en doe hier een bolletje ijs bij. Et voila, daar heb je een heel makkelijk en lekker dessert. Hetzelfde kan je natuurlijk ook doen met wat kwark of yoghurt en een koekjes crumble. Er zijn meer mogelijkheden dan je denkt!

Hopelijk heb ik je nu wat inspiratie gegeven voor een vegan barbecue! Geniet ervan :)

No comments:

Post a Comment