Sunday, October 6, 2019

Vegan gevulde pestobroodjes met amandelen en spinazie

Brood bakken is een kunst op zich en meestal vergt het best wat moeite om een mooi gerezen brood als eindresultaat te krijgen. En dat schrikt mensen soms af van zelf brood bakken, want het zou natuurlijk zonde zijn als al die tijd en moeite voor niets is geweest. Het recept dat ik vandaag met je deel is echter heel toegankelijk als je nog nooit eerder zelf brood hebt gemaakt: het kost wat tijd maar het is zeker niet moeilijk, en het resultaat zal zeker de moeite waard zijn! Deze zachte broodjes zijn gevuld met een pesto van amandelen en spinazie, een combinatie die echt iedereen lust. En deze rolletjes zien er ook nog eens heel indrukwekkend uit!


Deze broodjes zijn ideaal als je een feestje of borrel hebt. Je haalt namelijk rond de 17 broodjes uit dit recept. Je kan het recept ook verminderen, maar ze zijn zo lekker dat ze vast sneller opgaan dan je denkt. Bovendien kan je ze ook heel goed invriezen, dus ik zou zeggen, maak ze lekker allemaal!

Ingrediënten 
Voor het deeg:
500 g tarwebloem
9 g zout
8 g instant gist
300 g water
20 ml olijfolie

Voor de pesto:
150 gram ongebrande amandelen
80 g spinazie
10 g basilicumblaadjes
2 el citroensap
1 tl zeezout
1 teentje knoflook
2 el olijfolie
80 ml water

Bereiding
Meng de bloem, zout en gist in een grote kom. Voeg de olijfolie en het water toe en kneed dit tot een soepel deeg. Dit kan eventueel met een staande mixer maar dit kan ook prima met je handen. Een soepel deeg krijg je door de deegrol met een hand op een platte ondergrond uit te rollen, weer terug dubbel te vouwen en dit te herhalen. Laat het deeg voor 70 minuten rijzen in een licht ingevette kom op een warme plek. Dek de kom af met plasticfolie of een vochtige theedoek.  

Brand de amandelen in een koekenpan op laag vuur goudbruin. Laat ze even afkoelen en maak dan de pesto door alle overige ingrediënten met de amandelen te mengen, bijvoorbeeld in een food processor of met een staafmixer. Zet de pesto in de koelkast totdat het deeg voldoende gerezen is.
Wanneer het deeg minstens in volume is verdubbeld, kneed je deze kort door met je handen en rol je hem uit tot een rechthoekige rol van ongeveer 20 bij 40-50 centimeter. Verdeel de pesto over het deeg en rol hem dan vanaf de brede kant op tot een rol. Snijdt de rol met een glad en scherp mes voorzichtig tot 17 broodjes. 

Verdeel de broodjes over twee ingevette ovenschalen. Leg ze niet te dicht op elkaar, want ze gaan nog rijzen. Laat de broodjes nu voor de tweede keer een uur rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden. Als de broodjes gerezen zijn, mogen ze voor 20-25 minuten de oven in totdat de bovenkant licht goudbruin is.

Tips: Let er echt goed op dat je de voldoende rijstijd aanhoudt en dat je de pesto laat afkoelen voordat je het gebruikt, dit kan er namelijk voor zorgen dat je deeg niet luchtig wordt of dat je geen goede rolletjes kan snijden omdat de pesto te warm is. Als je de vulling nog lekkerder wilt maken zijn stukjes zongedroogde tomaat een goede toevoeging. Zorg wel dat je deze klein snijdt en er niet meer dan een handje aan toevoegt, zodat je het deeg goed kan oprollen!   


Zoals ik al zei, kosten deze broodjes wel even tijd, maar de stappen op zichzelf zijn niet moeilijk en het resultaat is het echt waard. Ik heb ze al een aantal keer gebakken en ze zijn zoals de meeste recepten op mijn site uitgebreid goedgekeurd door mijn huisgenoten. Dus bak deze broodjes, zet de ovenschalen op tafel met een fles wijn en nodig je vrienden en familie uit!

No comments:

Post a Comment