Sunday, May 31, 2020

De grote vegan kaastest deel twee: uit webshops


Het idee om nooit meer kaas te eten houdt veel mensen tegen om de overstap naar veganisme te maken. Gelukkig is er geen sprake van een keus tussen het één of het ander, want er bestaat vegan kaas. Kaas die gemaakt wordt zonder dierlijke producten en daarom het beste van beide werelden biedt, als je het mij vraagt! Maar er zijn zoveel soorten in verschillende prijsklassen: welke zijn nu echt lekker? In deze blogserie ‘’De grote vegan kaastest’’ beantwoord ik precies die vraag! In het vorige deel probeerde ik vegan kaas die je in de supermarkt kan kopen. In dit tweede deel duik ik het wereldwijde web op om eens te kijken wat voor producten er allemaal te vinden zijn.

Vandaag treden we buiten de toegankelijke supermarkten en gaan we op zoek naar de lekkerste vegan kaas die je op webshops kan vinden. Het voordeel hiervan is al vrij snel duidelijk wanneer je ‘vegan kaas’ op Google intikt: het online aanbod is vele malen groter dan die in reguliere supermarkten. Allerlei soorten, maten en ook prijzen vliegen je om de oren: ik zie zachte Franse kaasjes zoals brie en camembert, maar ook geraspte kaas, smeerkaas, gerijpt of ongerijpt, met verschillende ingrediënten en recepten. Ik heb maar liefst zes nieuwe kaasjes voor jullie getest, dit keer is het een mix van kaasjes op basis van oliebasis of op notenbasis.

 

Bute island Sheese cheddar met gekarameliseerde rode ui

Prijs: €4,29

Te koop bij: VeggieDeli

Ik begin met een kaasje dat ik al vaker heb gegeten, ik denk al zo’n 3-4 keer. Dat ik deze vaak gekocht heb, geeft mijn enthousiasme goed weer: ik ben namelijk érg fan van dit kaasje. De voornaamste reden is de smaak. Ik zou het zelf, in tegenstelling tot wat het merk zegt, geen cheddar noemen, maar meer een gerijpt heel licht pittig kaasje. Door de gekarameliseerde ui krijgt het een uitgesproken hartige smaak. Ik ben overigens gek op ui dus qua smaak kan je dan niet meer zo veel mis doen.

De structuur, daar moest ik wel even aan wennen. Dit kaasje is vrij hard en daardoor ook een beetje kruimelig. Je kan er dus niet echt lekker plakjes van schaven zoals je met een blok dierlijke kaas doet. Ik snijd dus met een mesje plakjes af, dat gaat prima. Ook de prijs-kwaliteit verhouding doet het goed, want 4,29 voor maar liefst 200 gram vind ik een goede deal! Ik eet deze het liefst rauw op brood, gesmolten vind ik het niet zo lekker.

Bute island Sheese gouda

Prijs: €4,29

Te koop bij: VeggieDeli

Ik was zo’n fan van de versie met gekarameliseerde ui, dat ik graag nog een variant van Sheese wilde proberen. Ik ging voor de Gouda, kan niet fout gaan, zou je denken. Daar had ik het toch mis: ik ben geen fan van deze kaas. Ik snap op zich wel waarom deze als Gouda verkocht wordt, de smaak is in de verte fris en jong, en zeker niet zo belegen als andere vegan kaasjes.

Mijn probleem met deze smaak is het gebrek eraan: Ik vind dat er geen uitgesproken smaak aan zit waardoor je niet echt iets proeft, behalve een soort olie achtige smaak. De structuur die dus een beetje kruimelig is moet wel gecompenseerd worden met goede smaak, maar dat doet ‘ie dus niet. Ik kan hier vrij kort over zijn: deze variant is helaas niet aan mij besteed.

Violife epic mature cheddar block

Prijs: €4,50

Te koop bij: Veggie4u

Violife kennen we al van de plakjes, mozzerella en creamcheese die je bij o.a. de Albert Heijn kan kopen, maar dit merk heeft nog veel meer in huis. Ik volg veel vegan bloggers uit de UK, waar je dit blok wél in de reguliere supermarkt kan kopen, en iedereen was er lyrisch over.

Toen ik hem in Nederland kon kopen pakte ik uiteraard mijn kans en ik ben niet teleurgesteld na deze aankoop. De kaas is ontzettend zacht en romig, dat heb ik nog nooit eerder bij een vegan kaas gezien! Je kan hier, in tegenstelling tot het block van Sheese, wél met een kaasschaaf plakjes van snijden. De kaas zelf smaakt erg mild, een beetje gerijpt. Ik heb ‘m ook gesmolten geprobeerd maar dan valt de smaak nogal weg. Ik zou het dus gewoon lekker op een broodje eten, dan komt de smaak het beste naar voren. Voor mij komt dit van alle kazen die ik tot nu toe heb geprobeerd, het meest in de buurt van ‘gewone’ dierlijke kaas die je in plakjes op brood eet. Terwijl ik dit schrijf is hij helaas uitverkocht bij de webshop waar ik deze kocht, dus hopelijk komt ‘ie snel weer terug. Dan bestel ik het ook nog een keer, want dit kaasje is echt top.


Fervena snow white

Prijs: €6,95

Te koop bij: Veggie4u

De vorige drie kazen waren alle drie in blokvorm, de aankomende drie zijn echter zachte kaasjes. Ik vind zachte kaasjes, zoals brie, port salut etc. heel erg lekker dus ik zou het fantastisch vinden als er een vegan variant te krijgen is die ook net zo lekker is. Ik begin met de ‘snow white’ van Fervena, deze zou naar brie moeten smaken. Deze is op basis van gefermenteerde cashewnoten. Het kaasje heeft een wit vachtje zoals brie altijd heeft, hierdoor zou je op het eerste gezicht niet denken dat het om een vegan variant gaat.

Ik kocht deze omdat van alle vegan brie varianten die er te koop zijn, deze over het algemeen goed wordt ontvangen. Helaas niet door mij, ik vind deze niet fantastisch. De structuur is top en doet me erg denken aan dierlijke brie. De smaak is echter een stuk uitgesprokener doordat je de cashewnoten terug proeft. Ik vind de smaak nogal muf en ik mis de romigheid van brie. Ik vond het best oké op een toastje, maar ik zou het niet nog een keer kopen.


Happy Cashew Greek Herbs Matured BIO

Prijs: €6,49

Te koop bij: VeggieDeli

Na de vegan brie die toch een beetje een tegenvaller was, probeerde ik een zacht kaasje van een ander merk. Ook dit kaasje is op basis van cashewnoten, maar er is wel een groot verschil. Dit kaasje is namelijk geen namaak van een dierlijke kaas zoals brie of camembert. Dit is een notenkaasje wat niet als doel heeft om een ‘vervanger’ te zijn, maar gewoon lekker op zichzelf te zijn.

Ik ben meestal niet zo super dol op dit soort zachte notenkaasjes, vaak denk ik ‘ja, dit is een soort zachte hartige spread van noten die me in de verte wel iets aan kaas doet denken’. Maar ik ben tot mijn eigen verbazing erg blij met dit kaasje. De textuur is inderdaad zacht, maar ook heel romig. De kruiden die eromheen zitten passen perfect bij de smaak van het kaasje. Ik heb deze met veel plezier opgegeten op een toastje en ik zou hem zeker nog een keer kopen. De enige reden waarom ik dat niet zo doen is omdat kaasjes zoals deze vrij makkelijk zelf te maken zijn. Omdat het geen schimmelkorst heeft zoals een brie, kan je gewoon wat cashewnoten fermenteren en pureren, dan ben je al een heel eind. Maar dat is natuurlijk een stuk meer werk dan het kopen. Ik ben fan! 

Charly's all is fair Delicious french white

Prijs: €8,99

Te koop bij: Ekoplaza (is uiteraard ook een fysieke winkel, maar vooral in de steden, vandaar dat deze in dit artikel staat en niet bij ‘uit de supermarkt’!)

Ik vind deze van alle brie varianten het lekkerst. Qua uiterlijk lijkt ie meer op een wat gerijpter kaasje dan op brie, de randen zijn donkergrijs en de korst is nogal hard voor een brie. Ook qua smaak merk je dat deze van cashewnoten gemaakt is, doordat de smaak wat muffig is. Hierdoor verschilt deze qua smaak niet zo veel van die van het merk Fervena.

Mijn eerste indruk was ‘’heb ik hier nu NEGEN euro voor betaald!?’’ en dat zegt denk ik wel genoeg… Oké, toen ik het op wat toastjes at vond ik het lekkerder dan ik in eerste instantie dacht. Ik heb het met best wat plezier opgegeten, en een glas wijn erbij maakt het ook aanzienlijk beter. Dat compenseert namelijk voor de scherpe smaak van de kaas. Maar ik blijf er wel bij dat ik negen euro voor een kaasje wat ik op z’n hoogst een 6,5 geef echt te veel vind.

En dan zijn we rond, dit waren de zes vegan kaasjes die ik geprobeerd heb! Zoals je leest is mijn mening 50/50 verdeeld: drie kaasjes vind ik erg lekker, en de andere drie vind ik eigenlijk nogal een misser. Maar mijn mening is uiteraard niet finaal, voor hetzelfde geld vind jij die wel heel lekker. Ik heb in ieder geval mijn best gedaan om de smaak en structuur zo goed mogelijk te beschrijven, zodat jij kan kiezen welke je het lekkerste lijkt.

Ik zie jullie weer bij het volgende artikel in deze serie, dan ga ik namelijk zelf aan de slag en test ik recepten waarmee je zelf vegan kaas kan maken. En in de tussentijd hoor ik natuurlijk graag wat jij het lekkerste vegan kaasje vindt! 

No comments:

Post a Comment