Sunday, May 3, 2020

Italiaans brood met zongedroogde tomaat en ui


Vandaag heb ik denk ik het lekkerst ruikende recept van mijn hele blog voor jullie. De geur van dit brood is echt onweerstaanbaar! Gelukkig smaakt ‘ie net zo lekker als hij ruikt: dit luchtige brood met een vulling van zongedroogde tomaat en rozemarijn smaakt fantastisch. Toen ik de vulling van dit recept bedacht had ik niet verwacht dat de smaken zó goed bij elkaar zouden passen. En ik heb alle stappen in het recept uitgebreid beschreven, zodat jij dit heerlijke brood thuis ook uit de oven kunt toveren.Ingrediënten voor 1 groot brood

500 gram (patent)bloem (plus extra om te kneden)
10 gram zout
10 gram instant gist
40 ml olijfolie (plus extra om te kneden)
300 ml koud water
10 zongedroogde tomaten
1 el gedroogde rozemarijn
1 witte ui

Bereidingswijze
Doe de bloem, zout en gist in een grote kom. Voeg de olijfolie en driekwart van het water toe en meng dit kort met je vingers. Voeg dan beetje bij beetje het water toe terwijl je kneed. Het deeg moet niet meer aan de randen van de kom kleven voordat je op het oppervlak gaat kneden.

Haal de grove deegbol uit de kom en leg deze op een werkblad met een beetje uitgesmeerde olijfolie. Je kan ook kneden met bloem, maar ik merk dat dit deeg ook heel goed met olijfolie te kneden valt. Kneed het brood dan 5-10 minuten door het van je af te duwen en weer terug te vouwen. Kneed het voldoende zodat de gluten zich goed ontwikkelen. Dit kan je checken door een vliesje te maken van een klein stukje deeg. Als het lukt om een stukje deeg tussen je vingers tot een dun vliesje uit te rekken zonder dat het breekt, is het deeg goed! De deegbol moet niet te plakkerig zijn, maar juist zacht en elastisch. Leg de deegbol in een licht ingevette kom, dek deze af met plasticfolie of een vochtige theedoek en laat het rijzen tot het verdubbeld is. Dit duurt waarschijnlijk 1-1,5 uur maar je kan het altijd langer laten rijzen.

Snijdt de ui en zongedroogde tomaat in kleine stukjes. Als je zongedroogde tomaten in olie gebruikt, zorg dan dat deze goed afgespoeld en uitgelekt zijn! Leg het gerezen deeg op een met bloem bestoven werkblad.  Sla het voorzichtig plat en verdeel er dan de ui, rozemarijn en zongedroogde tomaat over. Kneed deze door het deeg. Dit kan wel even duren, wees niet bang om je spieren hier in de strijd te gooien en eventueel een klein beetje bloem toe te voegen om het kneden makkelijker te maken. Kneed goed zodat de vulling goed door het deeg verdeeld raakt!

Vorm hier een deegbal van, doe deze terug in de ingevette kom en laat dit weer 30 minuten rijzen. Haal het deeg uit de kom en vorm tot een mooi brood. Dit doe je door het plat en in een rechthoek te vormen en het in de breedte neer te leggen. Vouw dan de linkerkant en de rechterkant naar elkaar toe zodat ze elkaar in het midden raken. Rol dit dan van onder naar boven op zodat je een soort worstvorm hebt met de naad onderaan het brood. Vorm de uiteinden van het brood tot een punt zodat je een ovaal brood hebt.

Leg het brood op een bakplaat met bakpapier en laat het nog een uur rijzen met een vochtige theedoek eroverheen. Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijdt met een scherp en nat mes een horizontale insnede in het brood. Let op: doe dit pas voordat je het brood in de oven doet, anders is het al te veel gerezen en zal je niks meer zien van deze insnede. Dit was ik vergeten, zoals je ziet op de foto. Je kan ook een ander patroontje maken als je dat wilt, zoals verticale inkepingen.

Bak het brood 30-35 minuten totdat het goudbruin is en hol klinkt als je op de boven- en onderkant klopt. Laat afkoelen voordat je het snijdt.
Ik was eerst een beetje huiverig over het gebruik van ui in brood maar ik raad het van harte aan. De combinatie van ui, zongedroogde tomaat en rozemarijn is echt fantastisch! Deze geven samen een hele rijke, Mediterraanse smaak en daarnaast zal je keuken ook nog eens heerlijk ruiken. Ik denk dat wat kaas ook erg lekker zou zijn hierin, de combinatie van kaas en ui is natuurlijk een klassieker. Misschien als ik wat harde vegan kaas zou raspen en door het deeg zou kneden? Ik ga hier eens mee experimenteren, want ik kan me voorstellen dat dat dit brood nóg lekkerder zou maken. Je kan natuurlijk sowieso experimenteren met de vulling, misschien wil jij er wel graag olijven bij of een ander kruid: ga je gang!


Ik ben echt gek op dit brood en heb het al meerdere keren gemaakt. Ik heb ook wat sneedjes aan vrienden gegeven (op een Corona proof anderhalve meter natuurlijk) en die vonden deze ook een van de beste broden die ik tot nu toe gebakken heb! Ik eet dit brood graag met wat boter of vegan creamcheese. Maar hij doet het ook goed bij de borrel met wat olijfolie en een goed glas wijn. Ik hoor het graag als je dit brood ook gemaakt hebt!

No comments:

Post a Comment