Wednesday, April 29, 2020

Video recept: Vegan appelkruimeltaart
Vandaag eens iets heel anders dan normaal: een recept in videovorm! In deze video leg ik uit hoe je een vegan appelkruimeltaart maakt. Dit is een klein taartje, dus perfect voor als je wel iets wilt bakken, maar in coronatijden geen vrienden uit kan nodigen om je baksels mee te delen! Appeltaart lust iedereen wel maar deze appelkruimel is toch nét iets specialer doordat hij een lekkere kruimellaag bovenop de appelvulling heeft. Dit is echt een super simpel taartje die iedereen kan maken. Ik leg je in deze video alle stappen uit, dus bak lekker mee!

Een klein beetje context is misschien wel leuk, aangezien jullie mij normaal nooit op video zien verschijnen op mijn blog. Deze video maakte ik in samenwerking met Abergreen, de duurzaamheidscommissie van de University of Aberdeen. Ik studeerde daar vorig jaar een semester, en heb in die tijd vier video's voor hun gemaakt waar ik mijn veganistische eigen recepten bedacht en maakte. Deze video's zijn daarom in het Engels in plaats van in het Nederlands. Het is geen moeilijk recept en goed te volgen, maar ik heb het recept hieronder voor de zekerheid even in het Nederlands uitgeschreven. Ik vond het zo zonde als ze alleen buitenlandse kijkers trekken, terwijl mijn Nederlandse lezers vast ook van appelkruimeltaart houden :) 

Het kijkplezier houdt niet op bij deze video, want ik heb de overige video's ook toegevoegd op mijn blog! Hoezee! Je kan de video's van mijn speculaas bananenbrood, de vegan snickers bars en de vegan quiche nu bij de uitgeschreven recepten vinden! Klik dus vooral even door als je de andere video's ook wilt zien.

Dat was wat achtergrond over de video's, laten we nu maar aan de bak gaan, want daar zijn we hier natuurlijk voor. Klik op de video om naar YouTube te gaan en de video op volledige grootte te bekijken! 
Recept voor 1 kleine appelkruimeltaart (18 cm springvorm)

Ingrediënten voor het deeg

1 el lijnzaad, gebroken of heel
3  el water
80 gram kokosolie
90 gram suiker
175 tarwebloem
7 gram bakpoeder
1 el vanille extract
Halve theelepel zout

Ingrediënten voor de vulling

3 appels, in kleine stukjes gesneden
50 gram rozijnen
50 gram suiker
1-2 el kaneel
1 el citroensap

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 170 graden. Mix de lijnzaad met het water in een apart kommetje en zet deze weg voor een paar minuten zodat het lijnzaad het water opneemt. Dit wordt een kleverige textuur die als ei-vervanger dient in het deeg. Zorg dat de kokosolie op kamertemperatuur is: zacht, maar niet gesmolten! 

Mix dan in een grote kom het meel, bakpoeder, zout en suiker. Voeg hier het lijnzaad en kokosolie aan toe. Mix met je handen tot een deegbol. Voeg eventueel een eetlepel water toe als het te droog is. Door de warmte van je handen kan de kokosolie zachter worden en kan de deegbol wat vettig aanvoelen, dat is geen probleem. Leg de deegbol even aan de kant.

Maak de vulling door de gesneden appelblokjes te mengen met suiker, kaneel, citroensap en rozijnen.
Vet een kleine springvorm van 18 cm in met wat kokosolie. Pak 2/3 van het deeg en druk deze met je handen in de springvorm tot een bodem en rand. Leg hier de appelvulling op en druk deze een beetje aan. Verkruimel dan het overige deeg over de vulling en druk een klein beetje aan.

Bak in de oven voor 50 minuten of tot de bovenkant goudbruin is. Laat eerst (deels) afkoelen voordat je hem serveert, zodat je goed stukjes kan snijden zonder dat de vulling eruit loopt. Eet smakelijk!
Ik hoop dat jullie het leuk vinden om eens een recept in videovorm te zien in plaats van alleen geschreven. Zoals ik al zei is deze video dus al een tijdje terug opgenomen, hier in Nederland maak ik eigenlijk geen video's in receptvorm. Dit zit er helaas ook niet aan te komen in de toekomst omdat het maken en editen van een video heel veel tijd kost, tijd die ik liever in geschreven recepten stop.  Je kan de andere video's al wel bekijken op mijn blog, zie hierboven in de post voor de links daarheen. En daarnaast ben ik een zeer actieve Instagrammer en zie je mij daar ook in videovorm verschijnen om te koken, bakken en gewoon te kletsen. Volg mij dus vooral ook daar!

No comments:

Post a Comment