Sunday, August 2, 2020

Ik testte een veganistische én biologische maaltijdbox


Het nut van een maaltijdbox heb ik sinds het begin van dit concept eigenlijk nooit echt ingezien. Oké, het bespaart je de tijd van zelf boodschappen doen en recepten uitzoeken, maar haalt dat niet de creativiteit uit het koken? En is het niet veel duurder dan zelf boodschappen doen? Twee factoren zorgden ervoor dat ik tóch een maaltijdbox ging testen: ik werk sinds sinds een paar maanden waardoor ik minder tijd heb om te koken. Daarnaast is het ook fijn om in Corona-tijd iets minder vaak naar de supermarkt te hoeven. Dus test ik in dit artikel een geheel veganistische maaltijdbox, en vertel ik je alles om te kunnen beslissen of dit ook iets voor jou is!

Goed, om te beginnen: wat zijn voor mij redenen om een veganistische maaltijdbox uit te proberen? Allereerst hoop ik op deze manier nieuwe recepten uit te proberen op een laagdrempelige manier. Ik probeer sowieso graag nieuwe recepten, maar als ik het druk heb grijp ik toch sneller terug naar recepten die ik al ken en kan. Doordat je alle ingrediënten al thuis hebt, probeer ik toch met zo’n box drie nieuwe gerechten! Bovendien hoop ik ook dat het me tijd scheelt om te bedenken wat ik wil koken, wat soms nogal wat tijd kan kosten. En tot slot ben ik ook gewoon héél benieuwd wat ik van de recepten uit de box vind. Genoeg redenen om er eens een te testen!

Ik ging zoals ik al noemde voor de Ekomenu box, dit is de maaltijdbox van de biologische supermarkt Ekoplaza. Wat ik fijn vind aan deze box is dat je online makkelijk kan zien wat de recepten van de week zijn en zelf op basis van je eetvoorkeur kunt kiezen. Er zijn vijf veganistische recepten beschikbaar, waarvan ik er drie uitkoos voor drie personen. Daarnaast kan je de box op donderdag, vrijdag, zaterdag of zondag laten bezorgen. De ingrediënten komen in drie aparte zakken waardoor je niet eerst moet uitzoeken welke ingrediënten waarbij horen. 

Nou, dan de vraag: is het echt zo duur als ik altijd denk bij dit soort boxen? Drie keer eten voor drie personen kostte me €53,-. Bezorgen was dan wel weer gratis. Dat komt dus neer op €5,80 per persoon per maaltijd. Behoorlijk wat, vind ik zelf, maar ik koop normaal dan ook niet álles biologisch. Bovendien circuleren er ook genoeg kortingscodes rond op het internet, waardoor ik maar €40,- betaalde voor deze box! Aangezien dat neer komt op €4,44 per persoon per maaltijd vind ik dat best een prima bedrag. 


De eerste maaltijd die op het menu stond was een flammkuchen met zoete aardappel en venkel. Hierover zei m'n huisgenoot, voor wie ik gekookt had: ‘Dit ligt echt niet aan jouw kookkunsten, want ik weet dat die prima zijn, maar dit recept is het echt niet…’ Tsja, geen hele goede start van dit maaltijdbox avontuur dus. Dit recept was niet heel moeilijk, daar lag het niet aan. De flammkuchen bodems werden kant en klaar geleverd en het gerecht was niet heel intensief om te bereiden. Waarom dit recept geen succes was voor ons, lag aan twee dingen: ten eerste zat er vrij weinig smaak aan. Er hoefde bijna geen peper en zout bij de zoete aardappels, en de bodem zelf smaakte ook vrij neutraal. Een hartige taart bodem of bladerdeeg had dat al een stuk verbeterd. Daarnaast was de smaakcombinatie ook gewoon vreemd: venkel, zoete aardappel en vegan kaas geeft een gek resultaat, het zijn smaken die niet heel goed samen gaan. En dat zegt wat, van mij komende, want ik probeer graag nieuwe recepten en smaakcombinaties! Smaak is uiteraard persoonlijk, maar ik vraag me wel ten zeerste af of veel mensen dit echt een hit zouden vinden.

Goed, de eerste maaltijd was ook wel gelijk de meest experimentele. De tweede maaltijd die op het menu stond was een broodje pulled portobello. Lijkt me niet dat daar veel mis aan kan gaan, toch? Portobello’s zijn een van mijn favoriete paddestoelen, én het broodje waar de paddestoelen op gaan is van Brood van Menno. Dat is een van mijn favoriete bakkers, ik koop hun brood wel vaker bij de Ekoplaza. Dus daar had ik zin in!

Ik at deze maaltijd met mijn zus (fijn hè, dat ik steeds medeproevers heb!) en we vonden het allebei op zijn best wel oké. Hier viel vooral op dat de proporties een beetje uit balans waren. Er zaten twee gigantische uien bij, waardoor er uiteindelijk bijna meer ui op het brood zat dan pulled mushroom. En ook hier kwam weer het probleem van een gebrek van smaakmakers naar boven: de paddestoelen kwamen met een zakje piri piri kruiden die niet een hele aanwezige smaak hadden. Bij de coleslaw had ik ook vragen: hier stond dat ik drie eetlepels mayonaise aan een hele zak coleslaw moest toevoegen als dressing. Nou, dat bleef met zo’n kleine hoeveelheid dus gewoon droge wortel en kool. Daarom voegde ik er zelf maar een dressing van mayonaise, sojakwark en citroensap en toe, met wat rozijnen. Toen was het lekkere coleslaw; maar ja, om zelf creatief te zijn koop ik dus geen maaltijdbox...

Qua smaak waren we dus niet enorm onder de indruk, maar ik denk wel dat dit een makkelijke maaltijd is om lekker te vinden wanneer je niet vaak veganistisch eet. En het brood was erg lekker, haha. 

Dit vonden we de lekkerste maaltijd, wat ik van tevoren niet verwachte omdat dit ‘gewoon’ een salade is. Maar hier zat voor de verandering wel goede smaakmakers bij: wat olijfolie, citroensap, peper en zout doen wonderen. Ook de zadenmix voor eroverheen was een leuke twist. Wel goed om te noemen dat alle doperwtjes en tuinbonen nog in hun schil zaten: we waren behoorlijk wat tijd kwijt aan het pellen. Vond ik niet erg, maar mensen nemen een maaltijdbox ook wel voor het gemak denk ik. Deze salade vonden we dus erg lekker maar er miste wel nog een element zodat het iets minder eentonig was. Zoals gegrilde groenten, of gemarineerde tofu of tempé. Dan zou dit gerecht echt ‘af’ zijn! Maar we vonden dit echt de lekkerste van de drie.

Goed, dit waren de drie maaltijden die in deze veganistische box zaten! Mijn eindoordeel? Leuk concept, originele maaltijden, maar ik ben niet erg onder de indruk en dat komt puur omdat ik vind dat er langer over de gerechten nagedacht mocht worden. Als de hoeveelheden van de ingrediënten beter zouden kloppen en er wat meer smaakmakers in de box zaten zou ik dit wel vaker bestellen. Want de service en levering was prima: de receptkaarten kwamen op ruim op tijd via de post voordat mijn box kwam. Ook de ingrediënten, die dus helemaal biologisch zijn, waren van goede kwaliteit. 

Dit was mijn review van een veganistische en biologische maaltijdbox! Ik vond het leuk om te proberen ondanks dat ik niet zo enthousiast ben als ik gehoopt had. Maar ik hoop dat jullie het ook leuk vonden om te zien hoe zo’n maaltijdbox er nu echt uitziet, ook omdat er zoveel reclame voor wordt gemaakt op social media. Laat het me vooral weten als er andere maaltijdboxen zijn die ik uit moet proberen!

3 comments:

 1. Jammer dat je niet helemaal zo enthousiast bent. Ik ben het met je eens dat de proporties niet altijd even goed zijn. Ook vind ik de kruiden soms een beetje tegen vallen. Ik had laatst een box en daar werden gewoon nauwelijks kruiden in de recepten gebruikt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Wat toevallig dat je dezelfde 'issues' herkent bij maaltijdboxen! Ik kook zelf idd ook veel met kruiden dus dat is wat mij betreft echt een gemiste kans :( Maar misschien maken andere boxen daar wel meer gebruik van...

   Delete
 2. Eigenlijk verwachtte ik haast al zoiets bij een maaltijdbox.. ( ik heb er dan ook nooit een durven proberen ). Want als het veel mensen, of de 'gemiddelde eter' aan moet spreken, zijn gerechten vaak niet erg kruidig of uitgesproken...

  ReplyDelete