Thursday, March 25, 2021

De grote vegan kaastest deel drie: van blauwe kaas tot fondue!


Het is weer tijd voor een nieuw deel van de grote vegan kaastest, de blogserie waar ik allerlei soorten vegan kaas voor jullie test. Het is zwaar werk, ik weet het, maar iemand moet het doen hè... Ik heb de afgelopen tijd weer flink de supermarkt schappen en webshops leeggetrokken en in dit artikel review ik maar liefst acht (!) nieuwe vegan kaas producten voor jullie! Kaassaus, blauwe kaas, cheddar, mozzarella, echt van alles komt voorbij. Lees mee om erachter te komen welke vegan kaasjes ik aanraad en welke je beter kunt skippen!

Zoals je ziet is dit al weer deel drie van de grote vegan kaastest, klik hier voor deel één en deel twee om te zien welke kaasjes ik al eerder testte!Albert Heijn Plantaardige plakken naturel

Prijs: €2,79 voor 200 gram

Te koop bij: Albert Heijn

We trappen af met een heel toegankelijke kaasvervanger: simpele plakjes kaas van de Albert Heijn. De AH heeft een paar maanden terug haar eigen kaasvervangers uitgebracht, waaronder deze plakjes dus en zakjes geraspte kaas.

Deze plakjes lijken qua structuur en smaak erg op die van Violife, die ik vaak eet en groot favoriet is. Ik vind deze misschien net iets smaakvoller om los op brood te eten dan die van Violife: het heeft een subtiele jonge kaassmaak. Rauw blijft de nadruk nogal op subtiel hangen, maar gesmolten komt deze kaas een stuk beter tot zijn recht! Het smelt goed en krijgt ook een stuk meer smaak.

Daarom stop ik deze kaas al een tijd graag in mijn mandje om tosti’s mee te maken. Mijn tosti tip is overigens met vegan ham erbij, of met pesto en tomaatjes. Dit is zeker een aanrader én een stukje goedkoper dan de plakjes van Violife die ik hiervoor meestal kocht voor tosti’s.

Mr. & Mrs. Watson aged pepperjack wheel

Prijs: €9,70 voor 150 gram

Te koop bij: Mr. & Mrs. Watson eigen webshop, webshop en fysieke winkel Veggie 4 u

Dit kaasje op basis van cashewnoten heb ik aan een grondige smaaktest onderworpen: ik heb deze al eerder geproefd in het restaurant Mr. & Mrs. Watson in Amsterdam. Daar had ik een vegan kaasplankje en dit kaasje herinnerde ik me als een van de lekkerste. Daarom heb ik ‘m besteld om nog eens te proeven voor mijn eindoordeel. En ja, die is nog steeds erg positief. Dit is een zacht kaasje op basis van cashewnoten dat best pittig is door de paprikapoeder en peper. Erg lekker!

Mijn enige punt van kritiek is wel deze weinig naar dierlijke kaas smaakt, omdat de kruiden overheersend zijn. Dat maakt mij niet zo uit maar is wel goed om te weten wanneer je naar een kaasje zoekt dat meer op de smaak van dierlijke kaas lijkt. Dan kun je wellicht beter een ander kaasje uit dit of een van de vorige artikelen uit deze serie proberen!


 Jay & Joy Jeanne blauwe vegan kaas

Prijs: €6,90 voor 90 gram

Te koop bij: Veggie 4 u, Ekoplaza

Dit is de eerste keer in deze reeks dat ik een vegan blauwe kaas test. Dat is niet toevallig, want ik at zelden blauwe kaas voordat ik vegan werd. Een stukje gorgonzola op een toastje, lekker, maar daar hield het op. Toch was ik erg benieuwd naar de vegan varianten hiervan en toen ik een merk zag waar ik nog nooit eerder van gehoord had, besloot ik de gok te wagen.

Dit kaasje is gemaakt van amandelmelk, kokosmelk en cashewnoten, een combinatie die ik niet vaak tegenkom. Het zorgt voor een heel zacht kaasje dat qua structuur absoluut bij dierlijke kaas in de buurt komt. De smaak is best heftig en scherp, zoals ik van blauwe kaas gewend ben. Ik vond deze verrassend lekker op een – jawel – toastje met een goed glas wijn! Als je een liefhebber van blauwe kaas bent, denk ik dat deze kaas je zeker blij zal maken.


Mr. & Mrs. Watson aged fondue cashew based

Prijs: €9,50

Te koop bij: de webshop van Mr. & Mrs. Watson, webshop en fysieke winkel Veggie4u

Voor kaasfondue geldt eigenlijk hetzelfde als voor blauwe kaas: ik heb het voordat ik vegan werd een paar keer gegeten, vond het zeker lekker maar het is niet iets wat ik erg ‘mis’. Toen ik zag dat Mr & Mrs watson een vegan kaasfondue aanboden was mijn nieuwsgierigheid echter geprikkeld omdat ik hun andere kaasjes erg lekker vind. Bovendien vind ik kaasfonduen ook gewoon een gezellige aangelegenheid, haha.

Het bereiden is simpel: potje open, spul eruit, wijn en water erbij en dan roeren totdat het helemaal glad is. Ik moest wel een stuk meer water en wijn toevoegen dan op de verpakking stond om het dunner te krijgen, maar alsnog is het een simpele en snelle bereiding. De omschrijving van het product is dat het naar oude kaas zou moeten smaken en dat doet het zeker. De smaak is in het begin een beetje sterk maar dat moet ook eigenlijk wel wanneer je er dingen in gaat dippen, anders valt de smaak snel weg.

Ik heb samen met mijn huisgenoot genoten van deze fondue: we dipten er o.a. broccoli, stokbrood, oesterzwammen en paprika in. Ik zou dit product zeker vaker kopen, want wij vonden hem beiden erg lekker. Bovendien vind ik de prijs-kwaliteit verhouding erg goed, dat mag ook gezegd worden!Follow your heart smoked gouda style slices

Prijs: €4,99 voor 200 gram 

Te koop bij: geselecteerde Jumbo filialen, Veggie 4 u en andere vegan webshops

Deze kaas plakjes stonden al een tijdje op mijn radar omdat ik groot fan ben van de mayonaise van dit merk. Het heeft echter wel een tijdje geduurd voordat ik ze eindelijk ging proeven, want VIJF EURO VOOR TIEN PLAKJES KAAS? Je snapt het: mijn verwachtingen zijn hoog voor deze prijs. Bovendien ben ik gek op rooksmaak en rookkaas, dus deze smoked plakjes klinken erg aantrekkelijk.

Helaas ben ik niet overtuigd. De structuur is nogal rubberig, wat wel vaker zo is met plakjes vegan kaas, maar er zit ook maar een hele lichte smaak aan waardoor het niet heel boeiend is om zo te eten. De rooksmaak vind ik lekker en is wat deze plakjes een andere smaak geeft dan die die ik eerder probeerde, maar is jammer genoeg erg subtiel. Zeker voor deze prijs vind ik het niet waard en vind ik de Epic mature block van Violife een stuk lekkerder om zo op brood te eten!

Gouda’s glorie creamy cheese style kaassaus

Prijs: €4,19 voor 850 ml

Verkrijgbaar bij: Hanos, Veggie 4 u en andere vegan webshops

Ik loop een klein beetje achter de hype aan denk ik, want toen dit product net uitkwam zat mijn hele Instagram feed onder deze vegan kaassaus. Of het meer dan een tijdelijke hype is, wilde ik zeker testen.

De kaassaus heeft een beetje een gekke structuur, het is koud behoorlijk dik en flubberig, maar niet heel romig zoals een mayonaise bijvoorbeeld is. Ik vind deze saus koud dan ook niet zo lekker en dat komt vooral door de textuur. Gesmolten krijgt ‘ie een andere textuur en lijkt het meer op een vloeibare saus, hierdoor ziet het er gelijk aantrekkelijker uit. Ik vind de smaak prima, maar zo op zichzelf niet zo bijzonder. Wanneer je het voor nacho’s gebruikt met voldoende andere toppings is ‘ie lekker, maar ik vind zelfgemaakte kaassaus wel écht een stuk lekkerder. Ik vind het leuk om dit product een keer te proberen…maar ik ben niet zo enthousiast als ik had gehoopt. 

Violife cheddar flavoured slices

Prijs: €2,99 voor 200 gram

Verkrijgbaar bij: geselecteerde Jumbo filialen, Veggie 4 u en andere vegan webshops

Cheddar eet ik weinig, maar ik zag deze toevallig in de Jumbo liggen en daarom nam ik ze mee om te testen. Ik weet dat veel mensen cheddar lekker vinden op een burger, dus wellicht kan deze vegan variant voor veel mensen wel interessant zijn. Deze zijn dus ook van het merk Violife, waar ik over het algemeen goede ervaringen mee heb.

Ik vind deze cheddar helaas behoorlijk smakeloos. Hij smelt wel oké, en de structuur is prima, maar er zit weinig smaak aan. Dat ben ik niet gewend van Violife, want hun Greek block en Epic mature block vind ik beiden juist erg smaakvol. Nu is cheddar van zichzelf ook niet de meest smaakvolle kaas, maar ik heb wel eens eerder de cheddar van Nature&Moi gehad en die vond ik een stuk lekkerder. 

Mocht je je overigens afvragen wat er in godsnaam op de foto staat: ik maakte een cheeseburger pizza met deze cheddar! Een beetje een bizarre combinatie van cheeseburgers en pizza, maar ik kwam dit recept online tegen net nadat ik deze cheddar had gekocht. Meant to be dus. Het recept was leuk om een keer te proberen, en eigenlijk best lekker, maar niet per se een aanrader. Datzelfde geldt dus helaas ook voor de cheddar zelf. Soyanada vegan mozzarella

Prijs: €4,85 voor 200 gram

Verkrijgbaar bij: Ekoplaza

Tot slot testte ik een vegan mozzarella van het merk Soyanada, waar ik al wel eens creamcheese van heb getest die me prima beviel. Deze mozzarella kan je in plakjes snijden en het zit verpakt in een langwerpige rol. Dat deed me qua uiterlijk gelijk denken aan dierlijke mozzarella en daardoor was ik benieuwd naar de smaak. Zou deze ook qua smaak lijken op dierlijke mozzarella, waar ik vroeger groot fan van was?

Bij het gebruik van de mozzarella vallen twee dingen op: allereerst lijkt de structuur heel erg op dierlijke mozzarella. Ik kan de plakjes in stukken scheuren en de kaas is stretchy, wat echt een kenmerk is van mozzarella. Het tweede dat opvalt is dat deze kaas eigenlijk weinig smaak heeft, maar dat ik hem toch erg lekker vindt doordat hij aardig goed smelt en qua structuur zo lijkt op dierlijke mozzarella. Je moet het dus wel echt gebruiken in combinatie met andere lekkere ingrediënten. Ik heb het hier op een stokbroodje in de oven gedaan met tomaatjes, pesto, ui en tomatensaus. Die combi is érg lekker en ook op een pizza met aubergine deed de mozzarella het goed. Ja, deze zou ik best nog een keer kopen! 

En dat was 'm dan: in dit artikel heb ik weer acht nieuwe vegan kazen en kaasproducten getest! Mijn absolute favoriet is de AH plantaardige plakken, simpelweg omdat die doet wat ie moet doen, namelijk goede tosti's maken, haha. Op een tweede en derde plek staan de kaasfondue en de blauwe kaas. Die hebben me beide erg verrast, en zou ik zeker aanraden om eens te proberen!

Hopelijk kunnen jullie je nu weer een beetje beter navigeren in het vegan kaaslandschap. En mocht je benieuwd zijn naar een bepaalde vegan kaas, of juist een vervanger zoeken voor een bepaalde dierlijke kaassoort, laat het weten in de comments hieronder of op Instagram @sarahherforth en misschien test ik die de volgende keer wel!

No comments:

Post a Comment