Thursday, March 23, 2017

Sinaasappel cheesecake

Cheesecake is een van mijn favoriete soorten taart, het liefst met een fruitsmaakje eraan. Appel en citroen cheescakes had ik al gemaakt en nu was het tijd voor een nieuwe smaak: een sinaasappelcheesecake. Hij was echt heerlijk én heel makkelijk, dus ik deel het recept maar al te graag met jullie.


Ik werd uitgedaagd door Philadelphia en Laura's bakery om met Philadelphia roomkaas een lekkere cheesecake te bakken. Ik ontving van hun een leuk pakket met roomkaas, bastogne koekjes en een houten snijplankje als extra (handig voor m'n uitzet). Zoals ik al zei was het recept van deze sinaasappelcheesecake snel bedacht, maar dat hij zó goed zou uitpakken had ik niet verwacht. Ik heb hem gedeeld met mijn vriend, gezin en schoonfamilie en iedereen vond hem heerlijk!

Ingrediënten voor de bodem:
180 gram bastognekoekjes (of welke soort koekjes je lekker vind!)
80 gram boter

Ingrediënten voor de roomkaas laag:
2 tot 3 eetlepels sinaasappelsap
2 eetlepels sinaasappelschil geraspt
600 gram Philadelphia roomkaas
200 gram witte basterdsuiker
Een half zakje vanillesuiker
3 eieren
1 eiwit

Ingrediënten voor de sinaasappel spiegel:
200 ml versgeperst sinaasappelsap (ongeveer 2 sinaasappels)
30 gram suiker
4 blaadjes gelatine

Verwarm de oven voor op 170 graden. Doe de koekjes in een afsluitbare diepvrieszak (is wel zo handig maar hoeft niet per se) en sla ze tot kruimels met een deegroller. Verwarm de boter en meng deze met de kruimels tot een ietwat plakkerig mengsel. Je moet een beetje zelf in de gaten houden wat de verhoudingen zijn, als je te weinig boter gebruikt dan zullen het echt losse kruimels worden en kan je het niet goed aandrukken, dan moet je er dus meer boter bij doen. Druk dit goed aan op een ingevette taartvorm en bak 7-8 minuten in de oven. De bakvorm die ik gebruik was 25 cm.

Laat de roomkaas even buiten de koelkast zacht worden en meng deze met de eieren, suiker en vanillesuiker. Mix het tot het een glad mengsel is. Meng hier dan ook het sinaasappelsap en de de sinaasappelschil doorheen. Giet dit over de bodem en bak in 30 minuten in de oven. Elke oven is uiteraard anders, dus gluur rond de 20 minuten even in de oven om te kijken of hij niet te hard of te zacht gaat! Bij cheesecake is dat belangrijk omdat je niet wil dat de laag te lang in de oven staat, dat doet de smaak echt niet ten goede.

Laat de cheesecake helemaal afkoelen. Om de spiegel te maken, week je de gelatine in koud water totdat de blaadjes helemaal zacht zijn. Ik gebruikte 4 blaadjes omdat dit de eerste keer was dat ik een spiegel maakte, persoonlijk denk ik ook dat 3 blaadjes genoeg waren geweest. Ik gebruikte er in ieder geval 4 en dat zorgde voor een opgesteven spiegel, dus als je geen risico wilt kan je dat gewoon volgen. Breng ondertussen sinaasappelsap met de suiker aan de kook, zeef het en laat het nog iets afkoelen. Knijp de blaadjes gelatine uit en meng deze met een garde door de sinaasappelsap heen. Giet dit over de taart en laat het opstijven, dat gebeurd redelijk snel, bij mij binnen een kwartiertje al. Haal de ring er pas af als de spiegel opgesteven is, je wilt natuurlijk niet dat het langs de taart gaat lekken.En klaar is je prachtige taart! De bodem is lekker bros van de bastognekoeken, de roomkaas laag heerlijk met een sinaasappelsmaakje. De spiegel heeft ook een sinaasappelsmaak én zorgt ook voor een mooie strakke taart als resultaat. Wat mij en de proevers betreft, een dikke winnaar die ik nog vaker mag maken. Zo leuk als een eigen bedacht recept zo goed uitpakt!

Lijkt dit jou een lekkere taart? En als je hem ook maakt, laat dan even een reactie achter of tag mij op Instagram (@sarahherforth), vind ik leuk om te zien!

3 comments:

 1. Ik ben wel heel erg benieuwd naar de combinatie smaken

  ReplyDelete
 2. Hoeveel gram is een pakje Philadelphia? Ik vind pakjes van 115, 200 en 300 gram...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ik gebruikte pakjes van 200 gram, dus in totaal heb je 600 gram nodig!

   Delete