Monday, July 15, 2019

Vegan Marokkaanse batbots: gevulde gehaktbroodjes met cheddar

De meeste recepten die ik op mijn site zet zijn redelijk snel en makkelijk te maken. Dit recept kost iets meer tijd, maar die tijd is het echt dubbel en dwars waard! Ik had nog nooit van batbots gehoord, maar ik had ergens een recept gezien en ik vond het er heerlijk uit zien. Ik dacht: dat moet vast ook veganistisch kunnen. En man, wat is dat goed gelukt zeg! Deze batbots zijn ontzettend lekker: een vers broodje met een kruidige gehaktvulling en wat gesmolten cheddar. En dat kan dus helemaal veganistisch. Ik leg je stap voor stap uit hoe je deze broodjes maakt.

Ingrediënten voor het deeg:
500 gr bloem
1 zakje instant gist (7 gr)
1 el suiker
1/4 tl zout
300 ml plantaardige melk, lauwwarm (ik gebruikte havermelk)

Ingrediënten voor de vulling:
300 gr vegan gehakt, vers of al gebakken
1/2 ui gesnipperd
2 teentjes knoflook, kleingesneden of geperst
1 el zonnebloemolie
1 tl kurkuma
2 tl paprikapoeder
1 tl  rode peper
1 tl komijnpoeder
1 tl zout
1/2  ui in blokjes
3  paprika's in blokjes
125 gr champignons in dunne plakjes
2 el tomatensaus of tomatenpuree
5 plakjes vegan cheddar, van bijv. Nature&Moi

Bereiding
Meng alle ingrediënten voor het deeg in een grote kom en voeg de melk beetje bij beetje toe. Kneed het met je handen tot een plakkerig, maar soepel deeg. Voeg eventueel iets meer melk toe als het te droog is. Vet een schone kom licht in met wat olie en kneed ook met een beetje olie je deegbol door. Leg deze in de kom en dek af met plasticfolie of een vochtige theedoek. Laat dit 60 minuten rijzen.

Maak ondertussen de vulling door eerst het gehakt rul te bakken. Als je kant en klaar vegan gehakt gebruikt hoeft dit niet. Voeg dan alle specerijen en groenten toe en bak dit in een kwartiertje gaar. Voeg tot slot ook de tomatenpuree toe en bak nog 2 minuten. Laat dit afkoelen.

Leg het gerezen deeg op een platte ondergrond en kneed nog even goed door. Vorm dan balletjes door het deeg in 10 delen te verdelen. Wanneer je een stukje deeg afbreekt, doe het afgebroken gedeelte naar binnen in het bolletje deeg en rol deze dan rond in je handpalm. Laat de bolletjes 10 minuten rusten onder een vochtige theedoek.

Druk de bolletjes helemaal plat en leg er twee eetlepels gehaktvulling op. Leg er dan maximaal een half plakje cheddar op. Omdat vegan cheddar harder is dan dierlijke cheddar, kan je er minder in doen, anders steken de randjes uit het bolletje deeg. Maak er dan weer een bolletje vandoor de uiteinden naar binnen te vouwen en weer rond te rollen. Druk ze een beetje plat en laat de gevulde balletjes 10 minuten rusten.

Verhit een klein beetje olie in een pan, verwarm de pan goed en druk de bolletjes helemaal plat in de pan. Als je een goede anti aanbaklaag pan hebt kan je ze ook zonder olie bakken. Druk ze voorzichtig plat zodat het deeg niet scheurt. Bak ze een paar minuten goudbruin aan elke kant.  

Als je ze direct wilt opeten is het slim om een doek eroverheen te leggen zodat ze warm blijven. Als je ze later wilt opeten, kan je ze voor het serveren nog even opnieuw opwarmen. 

Dit is hoe de broodjes er uit zien wanneer ze gevuld zijn. Het broodje rechtsboven laat zien wat er gebeurd als je teveel vulling of cheddar gebruikt, dan scheurt het deeg namelijk!

Dit is de goudbruine kleur waar je naar opzoek bent. Er passen drie broodjes in een standaard koekenpan. Je kan de broodjes uiteraard ook groter of kleiner maken, houd er dan rekening mee dat je de vulling moet verminderen of juist meer gebruiken.


Ik vond dit een tof gerecht om te maken omdat ik nog nooit van batbots had gehoord. Ook mijn familie kende ze niet, maar we hebben er allemaal echt van gesmuld. En zo zie je ook maar weer hoe makkelijk je sommige gerechten kunt veganizen. Als je deze heerlijke broodjes gaat maken, stuur me dan een foto via mijn Instagram of laat een reactie achter!

Gebaseerd op dit recept.   

No comments:

Post a Comment