Friday, January 24, 2020

Vegan Hollandse boterkoek

Als ik op de koffie ging bij mijn oma, kreeg ik vaak een stukje heerlijke zelfgebakken boterkoek. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit allesbehalve veganistisch. Om te laten zien dat je echt niks hoeft te missen als je veganistisch eet, maakte ik een vegan variant. Ik vind dat hij erg dicht in de buurt komt van de originele versie. Maar hij is vooral heel lekker en simpel om te maken!

Ingredi├źnten 
400 g bloem
350 g vegan boter, liefst hoog in vet (ik gebruik Becel romig)
160 g suiker
½ tl zout
1 el citroensap
Rasp van 1 citroen
1 tl vanille aroma
2 tl plantaardige melk
1 tl agavesiroop of ahornsiroop

Bereiding
Laat de boter buiten de koelkast zacht worden. Mix deze dan met de suiker tot een luchtig mengsel. Mix hier vervolgens het citroensap en vanille aroma doorheen. Voeg in delen de tarwebloem toe en mix deze tot een samenhangend deeg.

Bekleed een springvorm van 26 cm met bakpapier en schep het deeg in de springvorm. Druk het aan met de achterkant van een lepel of een pannenlikker. Bestrijk het deeg met het mengsel van melk en agavesiroop. Druk dan met een natte vork een patroontje in het deeg.

Bak de boterkoek in 35 minuten in de oven op 180 graden tot ‘ie goudbruin is. Laat hem dan minstens 3 uur afkoelen en bewaar hem in de koelkast. Serveer de boterkoek koud voor de beste smaak. Je kan er ongeveer tien stukken uit snijden. Zoals ik al zei is dit een heel makkelijk recept wat weinig tijd kost om te maken. Bovendien ken ik niemand die boterkoek niet lekker vindt! Ik hoor graag of je dit recept gaat maken of al gemaakt hebt, dus stuur me vooral een foto van het eindresultaat via @sarahherforth op Instagram, dat vind ik leuk om te zien :)   

No comments:

Post a Comment