Tuesday, April 7, 2020

De grote vegan kaastest deel 1: uit de supermarkt
''Veganistisch eten lijkt me wel wat, maar ik zou kaas écht niet kunnen missen!'' Deze reactie krijg ik geregeld wanneer ik zeg dat ik veganistisch eet. Mijn antwoord? Ik zou kaas ook niet kunnen missen, maar gelukkig hoeft dat ook niet. Er zijn namelijk genoeg soorten vegan kaas te verkrijgen. Je kan dus ook genieten van kaas op je brood of pizza als je (deels) vegan eet. Ik moet er wel bij zeggen dat lang niet alle vegan kaassoorten dichtbij de dierlijke variant komen die we allemaal gewend zijn. Sommige producten hebben een textuur waar je even aan moet wennen, andere smaken echt nergens naar. Maar er zijn ook varianten die echt super smaken en die ik regelmatig koop.  

Maar hoe navigeer je dan door al die soorten vegan kaas heen? Waar koop je ze, welke smaken goed en welke kan je beter laten liggen? Dit vertel ik je in de nieuwe serie op mijn blog, ''De grote vegan kaastest''. In deze serie vertel ik je alles over veganistische kaas. Ik test varianten uit de supermarkt, uit webshops en biologische winkels, maar ik ga ook zelf in de keuken aan de slag met experimentele recepten. Maar voordat ik zelf de keuken induik, test ik in dit eerste artikel de vegan kaassoorten die je gewoon in de supermarkt kan vinden. Ik test vandaag maar liefst vijf verschillende soorten van drie verschillende merken. 

Allereerst even een korte opmerking die belangrijk is wanneer we het hebben over vegan kaas. Namelijk het volgende: veganistische kaas zal waarschijnlijk nooit exact hetzelfde smaken als dierlijke kaas. De vettige, zoute smaak van kaas is best wel lastig na te maken zonder dierlijke producten. Daarnaast zit er caseïne in dierlijke kaas, waarover gedebatteerd wordt of het een verslavend effect heeft. Als je al veganistisch eet weet je waarschijnlijk niet meer precies hoe dierlijke kaas smaakt en zal je vegan kaas eerder lekker vinden. Als je niet per se veganistisch eet is de kans dus groter dat je even moet wennen aan de smaak van vegan kaas, omdat je ook hetgene eet waar het eigenlijk op moet lijken. 

Zoals ik al noemde wordt reguliere kaas gemaakt van dierlijke producten zoals koeienmelk. Dat zit dus overduidelijk niet in vegan kaas, maar waar is het dán van gemaakt? Veganistische kaas kun je grofweg indelen in twee groepen. De meeste soorten zijn op basis van kokosolie. De wat duurdere kaasjes zijn vaak gemaakt van noten, meestal cashewnoten, die gefermenteerd zijn waardoor de kaas een gerijpte kaas krijgt.

In dit eerste artikel van de serie ''De grote vegan kaastest'' test ik vegan kaas uit de supermarkt. Deze zijn dus makkelijk verkrijgbaar en je hoeft er dus niet gelijk voor naar een grote stad of speciale winkel. Deze vegan kazen zijn allemaal op basis van kokosolie. Ik let onder andere op de smaak, de structuur en of ze goed smelten. Let's go!


Violife Greek white block
Prijs: €2,99
Te koop: Albert Heijn en Jumbo

Ik begin maar gelijk met een grote favoriet van mij. Als iets ''Greek white block'' heet neem je toch aan dat het op feta zou moeten lijken. Nou, daar heb je het mis. Het is een hele zachte, romige witte kaas die qua smaak het meest op geitenkaas lijkt. Als je op zoek bent naar feta zou ik hem dus niet aanraden, want daar lijkt de smaak gewoon echt niet op. Gelukkig vind ik dat helemaal niet erg want ik vind de smaak van geitenkaas eigenlijk veel lekkerder dan feta! Je kan deze kaas in blokjes snijden maar ook uitsmeren op brood. Dat laatste is hoe ik het het liefste eet: uitgesmeerd op een broodje of bagel met wat agavesiroop en walnoten. Gesmolten blijft er niet zo veel van over, dus ik zou aanraden om het 'rauw' te eten. Deze kaas blijf ik opnieuw en opnieuw kopen, omdat deze niet zo duur is en goed verkrijgbaar in de meeste supermarkten. Dikke aanrader dus!

Violife original flavour slices
Prijs: €3,19
Te koop: verschillende supermarkten zoals Albert Heijn, Jumbo en Plus

Deze plakjes kaas zijn van Violife, hetzelfde merk als de Greek white block en zul je vast wel eens in de supermarkt gezien hebben. Als je ze zo ziet zou niet gelijk weten dat het om veganistische kaas gaat. Zo in de verpakking lijken ze sprekend op hoe dierlijke kaas in de schappen ligt: gele plakjes die individueel verpakt liggen. De textuur van de kaas is wel duidelijk anders: de plakjes zijn vrij stijf en dik. De smaak lijkt zeker op kaas, maar is wel vrij subtiel en een stuk minder vet en zout dan dierlijke kaas vaak is. Wel smelt deze kaas ontzettend goed, en gesmolten lijkt de textuur ook veel meer op die van dierlijke kaas. Ik vind het gesmolten erg lekker en ik koop deze plakjes geregeld om tosti's mee te maken. Je kan er ook erg lekkere vegan (ham)kaascroissants van maken, zoals je ziet op de linkerfoto!

Nature & moi chevre plakken
Prijs: €2,99
Te koop: Jumbo en Plus

Het merk Nature & moi heeft niet elke supermarkt in het assortiment, maar ik heb de producten hiervan al bij verschillende Jumbo's zien liggen. Vaak liggen ze in een extra veganistisch zuivelschap of op een aparte plek in het kaasschap. Er zijn vrij veel smaakvarianten: van naturel tot gerookt en van cheddar tot tuinkruiden. Ik test als eerste de ''chevre'' variant, die naar geitenkaas zou moeten smaken. Dit is een hele andere textuur dan die van Violife greek white block: dat is meer een zachte geitenkaas, terwijl dit harde plakjes zijn. Deze plakjes zijn net zoals de Violife slices rauw op zich wel lekker, maar komen gesmolten echt beter tot hun recht. Ik eet het graag op een broodje gesmolten in de oven.

Nature & moi camembert
Prijs: €5,99
Te koop: Jumbo en Plus

De laatste veganistische kaas uit de supermarkt die ik test is geen kaas voor op brood, maar een Frans kaasje! Van de Nature & moi camembert had ik hoge verwachtingen omdat het vrijwel onmogelijk is een veganistisch Frans kaasje in de supermarkt te vinden. Het zou dus fantastisch zijn als deze zou bevallen. Helaas was dit niet het geval. De textuur lijkt erg op camembert, met uitzondering dat het misschien een klein beetje minder romig is. Het uiterlijk en de textuur van dit kaasje zijn niet van echt te onderscheiden. Daar hield de vergelijking helaas op, want van de smaak schrok ik nogal. De smaak is heel heftig en scherp. Sommige Franse kaasjes hebben ook een vrij heftige smaak, maar dit smaakt eerlijk gezegd meer chemisch dan gerijpt. Een klein stukje op een toastje is wel oké, en ik heb het wel opgegeten, maar ik zou het niet nog een keer kopen.


Wilmersburger pizzaschmelz geraspte kaas
Prijs: €3,59
Te koop: Jumbo

De kazen van Wilmersburger heb je wellicht wel eens in de supermarkt gezien. De kazen van Wilmersburger waren voordat Violife in de supermarkt werd verkocht, eigenlijk de enige vegan kazen die je in de supermarkt kon vinden. Dit merk was eerst goed verkrijgbaar bij de Jumbo, maar in sommige filialen is het merk vervangen door Violife. 

Deze geraspte kaas kan ik het best samenvatten als: wel prima. Het smelt redelijk en geeft daardoor wel echt het idee van gesmolten kaas. Het heeft ook niet een hele uitgesproken smaak. Ik vind deze niet fantastisch en koop hem daarom zelf zelden, maar als het de enige optie is 'ie prima. Ik vind Wilmersburger over het algemeen nogal vettig smaken, maar als topping op pizza of zoals op de foto over burrito's smaakt het goed genoeg. 

De eindstand? Drie van de vijf kazen die ik getest heb koop ik nu regelmatig en vind ik écht lekker! De camembert zou ik overslaan en de geraspte kaas alleen meenemen als er geen andere merken te vinden zijn in je buurt. De andere drie zou ik zeker een keertje meenemen als je ze tegenkomt. Of je nu al jaren veganist bent of gewoon eens een keertje wilt proberen of je het wat vindt!

Ik hoop dat jullie wat aan dit artikel hebben gehad, mocht je op zoek zijn naar echt lekkere vegan kaas. Dit zijn dus allemaal kazen die je in de supermarkt kan kopen. Er zullen ook nog artikelen gaan komen in deze serie waar ik kaasjes test die je online kan bestellen, en recepten probeer om zelf vegan kaas te maken. Er is nog veel meer te proeven en te reviewen...dus houd mijn blog in de gaten! En mocht je een vegan kaasje kennen die ik echt moet proberen, dan hoor ik het graag!

2 comments:

 1. Nature & moi camembert deze wisselt nogal is mijn ervaring. Ik heb hem één keer gehad en toen vonden we hem echt heel erg lekker. Maar de tweede keer dat ik hem op de kop kon tikken. Hadden we precies dezelfde ervaring als die jij beschrijft. Ik koop hem nu niet meer. Want daarvoor vind ik hem te duur.
  De Max & Bien kaasjes die ik tot nu toe geproefd heb vind ik wel lekker. Duur maar het geld dan wel waard.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ik heb tot nu toe één kaasje van Max & Bien geprobeerd, de smoked hickory, die vond ik ook erg lekker! Ik ga snel eens die andere proberen, thanks voor de tip :)

   Delete