Thursday, April 16, 2020

Zoete vegan bagels met kaneel en rozijnen

Mijn liefde voor bagels begon toen ik in Schotland woonde. In de supermarkten daar kan je namelijk, in tegenstelling tot in Nederland, kant en klare bagels kopen. Ik was een groot afnemer van de variant met rozijnen en kaneel, en dat zorgde voor een grote klap toen ik terugkwam in Nederland: nergens kan je kant en klare rozijnen bagels kopen! Er zat dus maar één ding op en dat was zelf aan de bak gaan. Ik heb hard gewerkt om dit recept te perfectioneren, zodat ze minstens zo lekker zijn als ik me herinner van mijn tijd in Schotland. Daarnaast zijn bagels ook niet het makkelijkste brood om te maken: ze moeten voldoende rijzen en goed gebakken worden, zodat je een hoge bagel krijgt en geen platte pannenkoek. Na een aantal pogingen heb ik dan nu hét perfecte recept voor je, inclusief tips zodat jij thuis ook deze fantastische bagels uit de oven kan toveren!


Recept voor 8 grote kaneel rozijnen bagels

Ingrediënten voor het deeg
500 gram (patent) tarwebloem
8 gram gedroogde gist
1 tl zout
1 el suiker
1 el zonnebloemolie of olijfolie
360 ml lauwwarm water
100 gram rozijnen
1 el kaneel

Om in te koken
1,9 liter water
1 tl baking soda
1 tl bruine basterdsuiker

Om mee te bestrijken
2 el plantaardige melk (zoals havermelk)
½ tl bruine basterdsuiker

Bereidingswijze
Begin met het weken van de rozijnen in lauw water tot ze net onder water staan. Week ze voor ongeveer 10 minuten en laat ze dan goed uitlekken. Sla deze stap niet over: als je de rozijnen gelijk toevoegt aan het deeg, zuigen ze het water uit het deeg op en wordt je brood droog.

Als je een keukenmachine of mixer met deeghaken hebt, gebruik die vooral voor het kneden. Met je handen kan ook maar het is een vrij nat deeg, dus je moet je spieren even in de strijd gooien! Meng de ingrediënten voor het deeg eerst met je vingers in de kom. Haal het uit de kom en kneed het op een met bloem bestrooid oppervlak. Voeg dan de uitgelekte rozijnen toe. Kneed het goed tot een soepel deeg dat niet plakt. Dit kan wel 15 minuten duren met de hand. Als het blijft plakken kan je af en toe wat bloem toevoegen.

Vorm een bol van het deeg en snijdt het met een mes in 8 gelijke deegbollen. Rol deze tot een bolletje en maak er dan een bagelvorm van. Dit doe je door het bolletje deeg in je handpalm te houden of op het oppervlak te leggen en er dan met één vinger een gat in te drukken. Druk er dan twee vingers in en draai het deeg om je twee vingers heen om het gat groter te maken. Leg de bagels op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met een vochtige theedoek voor 30 minuten om ze te laten rijzen. Laat voldoende afstand tussen de bagels.

Kook in een grote pan het water met de baking soda en suiker. Knip dan het bakpapier waar de bagels opliggen in stukjes. Laat de bagel met bakpapier en al in het kokend water glijden. Door het water laat het bakpapier makkelijk los. Als je een grote pan hebt kan je er twee tegelijk koken, anders moet je ze individueel koken. Kook de bagel 30 seconden aan elke kant en draai hem tussendoor met een spatel.

Laat ze bagels op een rooster even uitlekken. Leg de bagels dan op een bakplaat met bakpapier. Meng de melk met de suiker en bestrijk de bagels hiermee. Bak ze dan voor 30-35 minuten af in een voorverwarmde oven op 220 graden, tot ze goudbruin zijn en hol klinken als je er op klopt.

Extra tips en tricks voor de perfecte bagels
Laat brood altijd rijzen op een warme plek, met genoeg ruimte tussen de individuele broodjes (in dit geval bagels) zodat ze de ruimte hebben om te rijzen en groter te worden. De bagels kunnen wel tot het dubbele in de grootte worden, en je wilt voorkomen dat ze tegen elkaar aan plakken.


Snijdt na het rijzen het bakpapier waar de bagels op liggen op deze manier in vierkantjes. Ik heb na meerdere trials van dit recept gemerkt dat dit de makkelijkste manier is om de gerezen bagels in het hete water te krijgen. Als je ze eerst lostrekt van het papier kunnen ze blijven plakken en trek je het deeg kapot. Door de bagel inclusief papier in het hete water te leggen, laat het papier makkelijk los.


De bagel leg je met bakpapier in het hete water met baking soda en suiker door het in je handpalm te houden en de bagel daarna op zijn kop in het hete water te laten glijden. Houd het bakpapier een paar seconden in het water en trek het er dan vanaf. Het papier zou nu heel makkelijk van de bagel af moeten glijden, zonder dat het deeg scheurt!


Als je dit recept keurig hebt opgevolgd zouden je bagels zo de oven uit moeten komen: prachtig goudbruin, mooi hoog, met een krokante buitenkant en een heerlijke zachte binnenkant. En weetje, als ze iets minder groot of hoog zijn geworden is er ook geen man overboord. Het gaat immers om de smaak, toch?

De bagels zijn 3 dagen houdbaar. Je kan ze ook erg goed invriezen: bak ze dan 5 minuten in de oven voordat je ze eet. Mijn favoriete manier om deze bagels te eten is getoast met wat boter of vegan geitenkaas: heerlijk! Ik vul ze trouwens ook graag met pindakaas en banaan, maar de combinaties zijn eigenlijk eindeloos...Heel veel bakplezier gewenst en laat het me weten als je dit recept hebt gemaakt!

2 comments:

  1. Het was echt heerlijk! En ook erg leuk om te maken. :)

    ReplyDelete