Crème fraîche en mascarpone zijn beide van oorsprong niet veganistisch.
Gelukkig zijn er verschillende veganistische varianten van op de markt, waarvan
een aantal ook gewoon bij de supermarkt in de schappen liggen. Ik ging voor de
nieuwe haver crème fraîche van Oatly: deze is fris en zuur, precies wat ik zoek
in crème fraîche. Mocht je deze niet kunnen vinden: veel supermarkten verkopen
Violife cream cheese, die denk ik ook heel lekker op deze pizza zou zijn. Ook
heeft Albert Heijn van hun eigen merk een vegan crème fraîche, dus keuze zat.
Op deze pizza bianca gaat geen kaas, maar om toch een zoute
bite aan deze pizza te geven gaan er vegan spekjes op als topping. De plantaardige
spekjes van het merk Vivera zijn mijn favoriet hiervoor: ze doen me qua smaak én
structuur enorm denken aan ‘gewone’ dierlijke spekjes! Wederom vind ik ook de
vegan spekreepjes van de Albert Heijn erg lekker. Ik vind het echt een mooie
ontwikkeling om te zien dat er voor veel dierlijke producten zelfs meerdere veganistische opties te
verkrijgen zijn in de supermarkt. Je kan daardoor makkelijk variëren met dit recept: geen nood als je één specifiek product niet kan
vinden.
Ingrediënten (voor twee pizza’s)
Twee kant en klare pizza bodems, of zelfgemaakt pizzadeeg
Een halve courgette
Een halve prei
100 ml haver crème fraîche
100 gram vegan spekjes
Handje rucola
1 rode ui
1 el extra vierge olijfolie
2 el gedroogde bieslook
1 el citroensap
Peper en zout naar smaak
Bak de pizzabodems eerst een paar minuten af voordat je ze
gaat beleggen. Dit doe je omdat de pizzabodem anders zacht blijft door het vocht
van de crème fraîche, door de bodem eerst kort te bakken zal de 'ie uiteindelijk krokanter
worden.
Was de courgette en de prei. Snijd de courgette in dunne plakjes, en de prei en rode ui
in halve ringen.
Bouw de pizza’s dan als volgt op. Begin met de haver crème
fraîche als basis en verdeel hier de ui en de prei over. Leg hier de plakjes
courgette overheen. Verdeel hier royaal extra vierge olijfolie en citroensap
over. Bestrooi de pizza’s met bieslook, peper en zout. Verdeel tot slot de
spekjes over de pizza’s heen.
Bak de pizza’s 15-20 minuten in de oven op 220 graden, afhankelijk van wat voor pizzabodems je gebruikt. Ze zijn klaar als de bodem krokant is, de groenten gaar en de spekjes knapperig! Bestrooi eventueel met nog wat extra olijfolie, bieslook, peper en zout, en verdeel tot slot de rucola over de pizza’s. Eet smakelijk!
Ik heb deze pizza’s al een aantal keer gemaakt en elke keer dacht ik ‘Dit recept móét ik online zetten!’. Het is namelijk zó makkelijk om te maken en ideaal als je zin hebt in pizza, maar niet per se in een zware maaltijd met met bergen gesmolten (vegan) kaas. Deze pizza is door de crème fraîche en de groenten een stuk lichter, maar tegelijkertijd in combinatie met de zoute spekjes echt comfortfood. Als je uit wil pakken kan je natuurlijk zelf het pizza deeg maken…maar kant en klaar is af en toe ook heel relaxed.
Mocht je dit recept maken, tag me dan op Instagram @sarahherforth of laat hieronder een reactie achter! Eet jij wel eens een pizza bianca? En wat doe jij er dan graag op?
No comments:
Post a Comment