Thursday, December 13, 2018

De lekkerste vegan New York cheesecake met frambozenIk denk dat cheesecake een van mijn favoriete taartsoorten is. Over de jaren heb ik er al heel wat geproefd: met appels, met sinaasappel, met frambozen, met Oreo's, ik kan nog wel even doorgaan...maar de perfecte veganistische cheesecake maken is me nog nooit gelukt. Ik heb al heel wat recepten geprobeerd en vorige week vond ik dan eindelijk het perfecte recept! Ik deel hem heel graag met jullie, zodat alle veganistische cheesecake liefhebbers ook kunnen genieten van deze heerlijke taart.
Er zijn verschillende manieren om een veganistische gebakken cheesecake te maken. Bijna alle recepten gebruiken cashewnoten, kokosmelk of vegan creamcheese. Ik vind dat je de smaak van cashewnoten goed terugproefd in cheesecake en datzelfde geldt ook voor kokosmelk. Veganistische creamcheese is moeilijk te vinden en ook behoorlijk duur. Bovendien wil ik zo goed mogelijk in de buurt van een New York cheesecake komen. Het ingrediënt dat zorgt voor de perfecte structuur is sojakwark! Ik gebruik zelf die van Alpro, omdat die goed verkrijgbaar is in bijna alle supermarkten. Natuurwinkels zullen ook wel andere varianten verkopen, maar die zijn waarschijnlijk iets meer aan de prijs.

Ingrediënten voor de bodem

300 gram koekjes (zoals speculaas)
100 gram gesmolten veganistische boter

Ingrediënten voor de cheesecake laag

1200 gram sojakwark (dat zijn 3 pakken Alpro Go on!)
150 gram boter
100 gram witte suiker
200 ml plantaardige melk
80 gram custard poeder
Twee eetlepels maple syrup of agavesiroop
Eetlepel vanille aroma
Sap van twee citroenen

Bereidingswijze

1.   Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius.
2.   Vet een 28 diameter springvorm in met wat plantaardige boter en bekleed de bodem met bakpapier. Verkruimel de koekjes in een food processor of met een deegroller en meng de kruimels met de gesmolten boter. Druk dit aan op de bodem van de springvorm en zet in de koelkast.
3.   Doe de boter, suiker, melk, ahornsiroop en vanille in een steelpan en zet dit op laag vuur. Laat dit opwarmen tot de boter is gesmolten en alles goed gemengd is. 
4.   Voeg hierna het citroensap toe en de custardpoeder. Meng dit goed door het warme mengsel heen zodat er geen klontjes komen, dit doe je het makkelijkste met een garde. Zet dit nog voor een paar minuten op het vuur. 
5.   Haal van het vuur af en meng alle sojakwark erdoorheen. Roer weer goed zodat er geen klontjes zijn. 
6.   Giet dit mengsel op de bodem en zet in de oven voor een uur. De cheesecake mag nog wat wiebelig in het midden zijn, maar niet compleet vloeibaar. 
7.   Laat de cheesecake nog een halfuur afkoelen in de oven met de deur open. Hij kan een beetje gebarsten zijn en dit kan je voorkomen door hem te bakken in een waterbad, maar dit is niet noodzakelijk voor dit recept en ik doe dit zelf dan ook niet. 
8.   De cheesecake moet helemaal afgekoeld zijn voordat je hem aansnijdt, zet hem dus voor een nacht in de koelkast. Dit is heel belangrijk voor de structuur, hij smaakt pas echt als een cheesecake als hij voldoende gekoeld is!   


Hoe lekker ziet dit er uit!? Ik heb dit recept twee keer gemaakt, de eerste keer zonder de citroen en met karamelsaus voor een winter variant. Maar deze traditionele variant met citroen en frambozen vind ik stiekem nog lekkerder. Je kan uiteraard elke fruitsoort die je wilt gebruiken voor de versiering. Hetzelfde geldt uiteraard voor de koekjes die je gebruikt voor de bodem. Deze combinatie is zoals je een New York cheesecake vaak ziet, maar je kunt natuurlijk varieren met wat je zelf lekker vindHet beste aan deze cheesecake vind ik dat hij echt naar cheesecake smaakt zoals ik me dat herinner. Ik heb hem laten testen aan niet veganistische vrienden en hij werd unaniem goedgekeurd. Een aantal mensen dachten zelfs dat hij niet veganistisch kon zijn! De structuur en smaak lijkt precies op die van een niet veganistische cheesecake. Ik kan nu al niet wachten om hem nog een keer te maken...Heel veel bakplezier en laat het me weten als je dit recept gaat maken!

9 comments:

 1. Mijn mama had deze voor ons gemaakt met moederdag, zo lekker dat ik hem nu nog eens wil maken =)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Wat leuk om te horen dat 'ie zo in de smaak viel Simone! :)

   Delete
 2. Zit op dit eigenste moment in de oven!

  ReplyDelete
 3. Ik heb deze nu al een paar keer gemaakt en hij bevalt elke keer erg goed. Ook onder mijn niet-vegan vriendjes is het een hit :D.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ahh, kijk daar doe ik het voor! Fijn dat je het even laat weten & eet smakelijk voor de volgende keer :)

   Delete
 4. Beste Sarah, kan ik maizena met wat vanillepoeder gebruiken om custard te vervangen ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hi Lydia, ja dat kan! Wel even goed de verhouding tussen de twee in de gaten houden.

   Delete
 5. Ik heb 'm gister gemaakt en is supergoed gelukt. Ik heb ipv suiker bruine bastaardsuiker gebruikt, chocolade over de koekbodem gesmolten en blauwe bessen in het beslag gedaan

  ReplyDelete