Sunday, March 31, 2019

Vegan ''afhaalchinees'' met bami en gemarineerde satéstokjes


Dit recept kwam tot stand omdat ik altijd gek was op de gerechten die we afhaalden bij ons lokale Chinese restaurant. Denk aan gerechten zoals bami, foe yong hai of kipsaté. Vanzelfsprekend heb ik nooit meer iets afgehaald sinds ik vegan werd, maar dat betekend niet dat ik deze gerechten nooit meer kan eten! Vandaar dat ik aan de slag ging om een veganistische versie van ‘’afhaalchinees’’ te maken. Ik maakte een goed gevulde bami met scrambled tofu om op de stukjes ei te lijken die vaak in bami zit en ik maakte gemarineerde kipstukjes met satésaus. Dit was echt smullen en daarom deel ik het recept heel graag met jullie!  

Recept vegan bami en kipsaté voor 3-4 personen

Ingrediënten voor de kipsaté
2 pakjes vegan kipstukjes, zoals van Vivera of de Jumbo
satéstokjes
1 pakje kant en klare satésaus
4 eetlepels ketjap
1 eetlepel zonnebloemolie
1 theelepel gember
1 theelepel knoflookpoeder
halve theelepel chilipoeder
1 theelepel paprikapoeder

Bereidingswijze
  1. Rijg alle kipstukjes aan de satéstokjes en leg deze in een ondiepe bak of schaal. Meng alle ingrediënten voor de marinade en giet dit over de kipstukjes heen. Laat dit tien minuutjes marineren. 
  2. Als je satéstokjes te groot zijn om in een koekenpan te passen is het slim om een stukje af te knippen voordat je ze gaat bakken! Verhit vervolgens wat olie in een koekenpan of grillpan en bak de spiesjes een paar minuten aan elke kant. Vergeet niet om tussendoor even te draaien zodat ze mooi goudbruin worden. 
  3. Als je het direct opeet kan je de satésaus in een pannetje opwarmen om eroverheen te serveren, maar als je het later opeet kan je de spiesjes met de satésaus in een bakje doen en later samen in de magnetron opwarmen.

Ingrediënten voor de bami
400 gram tofu
1 Eetlepel kala namak*
1 Theelepel kurkuma
1 ui
1 teen knoflook
2 eetlepels bamikruiden of een mix van gember, chili, paprika en kerrie
1 Eetlepel ketjap
400 gram groenten, zoals prei, paprika, taugé en spitskool
Mie nestjes voor 3-4 personen

*ook wel zwart zout genoemd, dit geeft een ei smaak aan de tofu en is te koop bij de toko

Bereidingswijze
  1. Snijdt de ui en knoflook en fruit deze voor een paar minuten in een koekenpan met een beetje olie. Laat de tofu goed uitlekken en verkruimel met je handen in kleine stukjes. Bak deze in de pan samen met de ui, knoflook, kala namak en kurkuma voor een paar minuutjes totdat ze goudbruin beginnen worden.
  2. Voeg dan de groenten en de kruiden toe met een scheut ketjap en bak totdat alles gaar is. Mocht het niet in een pan passen dan kan je de scrambled tofu en de groenten ook in twee aparte koekenpannen bereiden. Breng in een aparte pan water aan de kook en kook hier voor 3 of 4 personen de mie nestjes in.
  3. Meng tot slot de bami, groenten en scrambled tofu door elkaar en voeg naar smaak peper of zout toe. Serveer de vegan kipsaté en bami eventueel met wat cassave kroepoek.
Ik maakte dit recept laatst om mee te nemen naar een familieverjaardag waar zij Chinees gingen afhalen. Ik nam dus vrolijk mijn eigen portie mee en ik durf wel te stellen dat ik minstens zo lekker heb gegeten als zij! Eerder vond ik het nog wel lastig om bij dit soort gelegenheden aan te geven dat ik geen dierlijke producten wou eten. Want natuurlijk kan je wel op vragen of opmerkingen rekenen wanneer je zelf je eten meeneemt. Toch vind ik dit een fijne manier om met situaties om te gaan waar (bijna) niemand ook veganistisch eet. Zo zit ik namelijk niet in de stress of ik niet per ongeluk iets dierlijks eet en kan ik ook nog eens laten zien hoe lekker veganistisch eten kan zijn. Daarnaast haal je zo ook de eventuele stress van degene bij wie je eet weg, wanneer zij niet zo goed weten wat veganisme is of hoe ze dan iets voor jou moeten koken. Een goede oplossing lijkt me zo!  

Mocht je dit recept gaan maken of gemaakt hebben, dan hoor ik dat natuurlijk graag hier op mijn blog of via mijn Instagram @sarahherforth. En als er een gerecht is wat jij altijd met plezier at en niet veganistisch is, laat het me vooral weten, misschien kan ik wel een net zo lekkere veganistische versie maken!

1 comment: